April 30, 2010

Aktiviti Homeschool 25-29 April

Tema utk minggu ni adalah letter F dan Frog.

Setiap hari seperti biasa kami akan mulakan kelas dgn bacaan doa semoga Allah menerangkan hati anak2 dan sentiasa mempermudahkan pembelajaran kami.

ANGAH

Reading and writing.
Bahan bacaan angah minggu ni ialah :

Bacaan bahasa Melayu. Sesuai utk angah sbb ia menggunakan suku kata berwarna.


Phonics for short vowel a. Mama print kat sini. Buku ni mengandungi 44 m/s.

Latihan ni mama download kat starfall.


Math.

Minggu ni angah mula belajar subtraction.


Teaching tool utk belajar subtraction.


Mama download chart ni kat sini tapi mama tak gunakan number card yg disediakan. Chart tu mama masukkan dlm pocket file. Jadi angah boleh tulis atas chart tu dan boleh gunakannya berulang2 kali. Mama akan bagi soalan dan angah akan tulis nombor tersebut. Kemudian angah gunakan klip kertas utk mengira. Mula2 angah akan letakkan klip dlm box hijau dan masukkan klip mengikut nombor yg ditolak ke dlm tong biru. Lps tu klip yg lebih akan dimasukkan ke dlm box kuning dan ini adalah jawapannya. Mama tengok angah mudah faham belajar konsep tolak menggunakan cara ni.


Khusyuk mengira.


Identify and stamp for frog. Print kat sini. Latihan meliputi semua iaitu menggunting, menampal, mengira, membaca dan menulis number words.

Fine motor skill.


Lacing letter F card.

Frog ABC Dot to Dot. Print kat sini.


Cut with scissor. Nak buat frog craft.


Fun & Craft.


Inilah hasilnya frog craft angah.


Lapbook All about Frog. (cover)


Inside the lapbook. Bahan utk lapbook ni mama ambil kat sini.


Iqra'

Alhamdulillah, bacaan angah semakin lancar dan dia tak sabar2 lagi nak masuk buku 3. Tapi mama takkan terburu2 utk habiskan iqra' angah ni sbb selagi mama tak puas hati dgn bacaan angah selagi tu mama akan suruh angah baca walaupun mengambil masa beberapa hari di m/s yg sama. Biar lambat asalkan bacaan tu betul.



ADIK.


Lacing letter F card.


Frog craft adik. Nasib baik ada jugak rupa katak.... :)


Sekarang ni adik masih lagi menggunakan lapbook yg sama utk match colour. Setakat ni adik dah kenal beberapa colour. Cepat saja dia match colour tu sbb hari2 dia dok buat. Bukannya mama yg suruh tapi adik sendiri yg berminat. Nampaknya minggu depan mama kena carikan cara baru supaya adik tak jemu utk terus belajar.

Adik juga selalu berebut nak belajar masa mama ajarkan Al-Quran utk along dan angah tiap kali lepas sembahyang. Jadi mama turut ajarkan adik huruf hijaiyah dgn baris fathah serta bersama2 angah membaca surah Al-Fatihah.


video

Adik dok nyanyi lagu 'lompat si katak lompat'.


ALONG.

Keputusan exam along baru2 ni boleh tahan. Perlu lebih banyak belajar dan buat latihan. Sekarang ni mama akan bagi latihan dalam buku serta latihan dlm internet.

Utk bacaan Al-Quran, along dah masuk Surah Al-Anfal.


Langganan majalah utk along dan angah.

Melihatkan pada anak2 yg semakin minat membaca, papa tlh melanggan majalah Asuh utk along dan majalah Aulad utk angah. Majalah ni mmg bagus sbb ia lebih Islamik. Aulad pula majalah utk prasekolah. Memang banyak latihan yg angah boleh buat kat sini dan sesuai dijadikan bahan bacaan.

April 23, 2010

Aktiviti Homeschool 18-22 April

Tema utk minggu ini adalah letter E dan Elephant.
Memandangkan minggu ni anak2 kurang sihat, so aktiviti homeschool juga agak slow sikit. Tiap2 pagi Angah tetap bersemangat nak masuk kelas. Jadi minggu ni kami bertiga lebih byk beraktiviti dgn projek kraf. We all have a fun learning.

Mula belajar menggunakan kalendar baru.

ANGAH

Reading and writing.
Minggu ni mama bagi angah ulang2 baca booklet yg mama print bg word families at, an, ap, am, ot dan ig. Dan minggu ni mama ajar word families op. Mama masih teruskan pengajaran phonics dgn menggunakan flash card dan juga dgn mggunakan Starfall. Lepas tu angah teruskan dgn latihan yg mama download kat starfall.

Semalam sambil2 mama dok mencari bahan, mama jumpa http://www.progressivephonics.com/~suzettew/. Bolehlah mama gunakan utk ajar angah.

Math
Angah masih lagi teruskan dgn latihan addition. Alhamdulillah skrg ni mama tgk angah dah betul2 faham konsep tambah dan Insya-Allah minggu depan mama akan start ajar angah subtraction.


Science.
Minggu ni mama recycle buku science along masa tadika dulu. Lagipun buku ni masih elok lagi. Dan minggu ni angah belajar Living and Non-Living Thing.

Fine motor skill.

Memantapkan lagi skill menggunakan gunting.


Lacing letter E card.


Fun & Craft.

Cut and paste Elephant craft.


Seronok mewarna dgn water colour. Semangat nak buat elephant menggunakan paper plate. Idea ni mama dpt kat sini.


Inilah hasilnya. Cantik.......


Ini cover 1, 2, 3 to the zoo Lapbook.

Inside. Counting with animal. Resource dpt kat sini.


Iqra' & Agama Islam.
Alhamdulillah angah dah semakin lancar dan dpt perbetulkan bacaan pjg dan pendek.
Skrg ni angah juga dah tahu cara2 mengambil wuduk dan juga turut bersama2 mengerjakan solat jemaah. Secara tidak langsung, angah juga turut belajar ttg solat 5 waktu.
ADIK
Motor skill.

Lacing letter E card.

Writing practice with curve line.


Colour matching.

Counting menggunakan lapbook.


Main masak-masak. Dua2 ni suka sgt main dgn brg2 mama walaupun dah ada cooking set mereka.

April 19, 2010

Teaching Tool - Calendar

Hari ni angah dan adik tak berapa sihat. Jadi aktiviti homeschool berjalan agak slow sikit. Mama bagi masa utk mereka berehat. Tapi biasalah budak2. Walaupun tak sihat, tapi mereka tetap nak main. Jadi mama hanya bagi mereka aktiviti kraf saja. Sambil2 tu mereka dok tengok mama siapkan projek mama yg dah lama tertangguh.

Alhamdulillah, hari ni mama sempat siapkan board baru kat dlm homeschool room ni. Kat sini mama letakkan calendar utk membantu angah belajar ttg hari, bulan dan tahun. Juga supaya lebih jelas lagi ttg today, tomorrow and yesterday.


Mama juga letakkan planning and weekly goal kat board nih.

Kalendar ini juga boleh digunakan utk belajar ttg number.

Today, tomorrow and yesterday.

April 17, 2010

Aktiviti homeschool 11-15 April

Tema utk minggu ni adalah letter D dan Dinosaur.
Dimulakan dgn bacaan doa.
Kelas selalunya berjalan mengikut mood anak2. Tak boleh paksa2. Kesannya menyebabkan anak tak berminat utk terus belajar lepas tu.
Setiap hari juga mama sentiasa adakan sesi read aloud. Bahan bacaan pula selalunya angah dan adik yg pilih. Selalu juga dua ni bergaduh berebut buku mana yg mereka nak mama bacakan. Kenalah byk sabar kalau kes mcm ni berlaku. Antara story yg mama bacakan minggu ni adalah 'A Dragonfly on the Pond' sesuai dgn tema minggu ni iaitu D for dragonfly.

'A Dragonfly in the Pond'
ANGAH
Reading
Minggu ni angah belajar phonic utk word families ig. Mama print booklet di sini. Angah belajar phonic kat starfall dan slps tu sambung dgn latihan yg mama download kat situ.


Utk bahasa Melayu pula, angah dah semakin lancar membaca dan masih teruskan dgn latihan dlm buku latihan minggu lepas.

Math.
Utk minggu ni angah byk dan suka buat latihan matematik. Sebabnya mama tlh buatkan macam2 cara utk aktiviti ni. Antaranya:

Counting and match number word eleven to twenty.


Mama print card ni di sini. Di sbbkan mama takde mesin laminate jadi mama cuma cut dan paste di manila kad supaya tahan lama. Dgn kad ni, angah akan kira jumlah gigi dinosaur tu dan letakkan klip kertas pada number word yg betul.

Mula2nya angah buat latihan dgn worksheet yg mama print yg dah siap dgn soalan. Tapi mama fikir cara ni agak membazirkan kertas. Jadi mama fikirkan satu idea dan dpt cara seperti kat bawah ni.

Cara baru ni mmg berjaya menarik minat angah yg mmg dah sedia tertarik dgn white board dan marker pen. Mama tlh print worksheet kosong. Sepatutnya ia dilaminatekan. Tapi mama tlh beli pocket file dan letakkan w/s kat dlm file tu dan gunakan whiteboard marker pen. Seterusnya angah akan buat latihan tambah dgn memilih nombor drp kad yg mama terbalikkan dan mengira dgn menggunakan klip kertas. Cara ni mmg menjimatkan kerana w/s tu boleh digunakan berulang kali.

Fine motor skill.

ABC dot to dor page for dinosaur. Print kat sini.

Lacing letter D card.


Dino lacing card. Byk idea mama dpt kat sini.

Khusyuk dok gunting dinosaur.


Inilah hasilnya dinosaur angah.

Fun & craft.

D for Dragon

Seronok mewarna menggunakan water colour.

Inilah hasilnya. Clothes pin stegosaurus. Idea ni dpt kat sini.

Scavenger Hunt. Angah dan adik sama2 mencari barang2 mainan mereka yg bermula dgn letter D.

Lapbook. Life cycle of dragonfly.

Science.

Minggu ni angah belajar life cycle of dragonfly dan life cycle of dinosaur.

Life cycle of dinosaur. Belajar dgn menggunakan flash card.

Iqra'.
Seperti yg mama bagitau sblm ni, angah ni sebenarnya agak pelat sikit. Utk iqra' minggu ni angah belajar bacaan panjang dan pendek. Mama tengok angah agak susah sikit utk ikut. Angah dah kenal bhgn mana yg perlu panjang dan pendek. Cuma bila nak baca tu, angah tak boleh baca dgn betul. Nampaknya mama kena usaha lagi, begitu jugak angah. Mama akan cuba cari jalan utk atasi masalah ni. Insya-Allah.
Mama akan lekatkan hasil kerja angah kat board nih.
ADIK

Selalunya mama akan bagi kat adik kertas dan pensil. Adik akan conteng2 apa saja.

Belajar mengira dan mengenal nombor.


video

Sekarang ni semua benda adik nak buat sendiri.

Tolong mama buat air teh.


Tolong mama sidai baju.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails