May 31, 2010

Colour.

Kertas pelbagai warna (laminate dulu) dan klip kertas.

Hari ni mama teruskan aktiviti bersama adik utk mengenal warna dgn menggunakan teaching tool yg baru mama siapkan pagi tadi. Biasanya utk mengajar adik mengenal sesuatu objek, mama akan lakukan 3 langkah ni:
  1. Perkenalkan dulu objek tersebut. Seperti hari ni utk mengajar warna, mama tunjukkan kertas warna dan perkenalkan dulu warna2 tersebut. Mama kenalkan adik warna2 tersebut dlm bahasa melayu dan juga english. Utk kanak2 peringkat umur adik (2 thn), proses ni mmg perlu dilakukan berulang2 kali.

  2. Minta adik tunjukkan warna yg mama sebut. Selain kertas warna tersebut, mama minta adik tunjukkan objek2 di dlm rumah ni mengikut warna yg mama sebut. Seperti aktiviti yg kami lakukan sblm ni.

  3. Minta adik sebutkan warna objek yg mama tunjuk.

Kemudian mama minta adik matchkan warna kertas dgn klip tersebut. Seterusnya letakkan klip pada kertas . Seperti biasa aktiviti sprt ini juga dpt meningkatkan fine motor skill adik.

Padankan warna dan letakkan klip pada kertas.

May 27, 2010

Practical Life: It's so................PRACTICAL!!

Practical life activities allow children to practice doing what they observe adults around them doing every day-dressing themselves, cleaning the house, and conversing with people. Many children have been actively discouraged by adults from participating in these types of activities either because adults perceive the children as incapable of participation or because they perceive the child's emerging skills as a barrier to their busy agenda. It is true that as children practice the skills of pouring, sweeping, scrubbing, and polishing, many "messes" will occur and objects will be broken. However, it is only through experiencing feedback from such interactions with the environment that children learn important lessons about cause and effect, controlling one's movements, and cleaning up after oneself. This premise supports the use of real objects that will break if dropped or that will injure if used carelessly.

Following are the four indirect aims of the PL activities:

1. Development of a sense of order

Practical Life activities meet the young child's need for a sense of order by assigning as specific place to each set of materials on the shelf and by demonstrating (through teacher modelling) a specific, organized series of steps to follow to complete an activity. Following steps to complete a task is an important skill to develop for future academic work such as reading, writing and math.

2. Refinement of gross and fine motor skills

All Practical Life activities require good motor skills for their successful completion. By repeating the same exercise over and over, children perfect their motor skills and increase their self-confidence. Additionally, increased motor skills prepare the child for writing.

3. Development of concentration

Young children often have short attention spans and are unable to concentrate on any activity for long periods of time. In order to carry out the complex tasks of many Practical Life activities, children must learn to concentrate on their own work and to resist the distractions of others around them. As children repeat activities, their concentration increases. In turn, increased concentration will help children to focus on the more academic activities in the Math and Language areas.

4. Independence

All Practical Life activities are available to all children at all times. They are arranged so each child can independently select an activity and complete it without an adult's assistance. Developing better skills to care for self and environment allows children to become more independent in all settings. And....increased independence boosts confidence and fuels a child's motivation to try more and more complex academic tasks.

May 26, 2010

Beraktiviti dgn Straw.

Dari hari Ahad sampai hari ni, kami teruskan homeschool sprt biasa. Menjadi rutin kami, kalau tiada hal kat luar, paling lewat pukul 10 pagi angah akan masuk homeschool room dan mula belajar.

Hari ni mama sempat catatkan aktiviti mama dgn adik. Sebenarnya mama taklah serius sgt mengajar adik. Sambil2 mengajar angah, mama cuba selitkan aktiviti2 yg menarik utk mengajar dan juga supaya adik tak rasa terabai bila tengok mama dgn angah. Mama juga taklah sentiasa sediakan aktiviti yg baru setiap hari utk adik. Tapi mama cuba utk pelbagaikan dan biasanya mama akan mengulang2 bahan dan aktiviti yg tlh kami lakukan.


Kali ni adik belajar dgn menggunakan bahan asas straw. Byk juga yg dpt adik pelajari. Antaranya:
  • Fine motor skill.
Kemahiran menggunakan gunting. Adik cuba gunting pd tanda yg mama buat kat straw tu.

Lacing straw. Hand-eye co-ordination.
  • Counting.
  • Recognize number.
Mengira straw yg telah dipotong dan masukkannya ke dlm bowl mengikut nombor pada kad.

May 22, 2010

Homemade playdough.

Minggu ni kami bertiga sempat beraktiviti dgn playdough. Bukannya playdough yg dibeli kat kedai. Tapi yang kami buat sendiri. Resipi playdough ni mama dpt tahun lps masa tonton Martha Stewart Show. Pernah beberapa kali mama buat sblm ni.

Resipi playdough.
2 cawan gandum
2 cawan air
1 cawan garam
1 sudu besar minyak
2 1/2 sudu teh cream tar-tar
pewarna makanan

Cara membuatnya: Campurkan semua bahan kemudian panaskan atas api. Stir constantly sampai ia jadi sprt mash potato. Lps tu bolehlah dibahagikan utk diletakkan pewarna.Selepas tu mama bagi pada anak2 utk diuli menjadi doh.

Sedang menguli playdough.

Mama lebih suka melibatkan sekali anak2 masa nak buat playdough ni. Byk yg mereka boleh belajar masa ni. Drp mengenal bahan2, cara utk menyukat juga memupuk semangat kerjasama (life skill) antara kami.

Bermain playdough ni amat sesuai utk kanak2. Byk benda boleh dipelajari dgn bermain playdough. Dgn menggunakan pelbagai warna, kita boleh mengajar mereka utk recognize colour. Juga apabila membuat pelbagai bentuk, ia membolehkan anak2 menjadi lebih kreatif & dpt develop sense mereka. Dan seterusnya dpt develop fine motor skill dgn melatih penggunaan tangan mereka.

Hari ni angah dan adik sempat belajar bagaimana utk roll dough tersebut atas tapak tangan kemudian membentuk pelbagai bentuk. Bagi kita proses ni mudah saja, tapi bagi kanak2 mcm angah dan adik, ia agak susah pada mulanya.

Dgn playdough ini juga, mama ajarkan angah & adik:
  • Big, bigger, biggest
  • Small, smaller, smallest
  • Long, longger, longgest
  • Short, shorter, shortest
  • create different shape.
Belajar sambil bermain.

Sebenarnya kita boleh pelbagaikan aktiviti dan pengajaran dgn menggunakan playdough ni. Insya-Allah, lain kali kami akan beraktiviti lagi. Lepas main, simpan elok2 playdough ni dlm bekas bertutup supaya tahan lama.

May 21, 2010

Paper clip & number

Sebenarnya kita boleh pelbagaikan cara utk mengajar anak2 kecil mengira. Selain mengajarnya secara tak langsung contohnya ketika buat susu (berapa sudu susu), mama juga selalu menggunakan alat bantuan mengajar. Semalam adik belajar mengira menggunakan teaching tool kat bawah ni.


Teaching tool for counting.


Khusyuk (dia tak bagi mama bantu...nak buat sendiri)

Selain belajar mengira dan mengenal nombor, aktiviti ni juga dpt melatih fine motor skill adik (hand-eye co-ordination) ketika meletakkan klip kertas tu pada kad nombor.

May 20, 2010

Mengenal Abjad & Warna.

Semalam kami bertiga beraktiviti dgn teaching tool yg mama baru siapkan iaitu abjad A-Z bertemakan payung. Sesuai sgt dgn cuaca kat KB sekarang ni yg sekejap hujan...sekejap panas.
Abjad ni mama download kat blog favourite mama nih.

Letter A-Z (capital letter)

Mama tlh pelbagaikan aktiviti dgn teaching tool nih. Antaranya:

Letter Recognition.

Play what do you see.

Caranya- ambil & angkat salah satu abjad dan sebut,
letter XX letter XX what do you see,
I see the letter XX looking at me.

Kami bergilir2 ambil abjad dan sebut sehingga habis semua abjad.

Grouping the colours.
Aktiviti ni utk adik. Mama tlh minta adik asingkan 26 abjad ni mengikut kumpulan warna iaitu merah, hijau, kuning, purple, biru dan pink.


Alphabet Hunt.
Ni favourite game angah. Mama sorokkan semua abjad tu di ruang tamu rumah. Kemudian mereka berdua tu akan berebut2 mencari. Bila jumpa abjad tersebut angah akan sebut kuat2 abjad tu. Kalau adik yg jumpa, mama akan bantu adik utk mengenal dan sebut bersama2.

Mama juga selitkan dgn nursery song :

Tip top tip top hujan dah turun
tip top tip top hujan dah turun
tip top tip top baju dah basah
mari kita ambil payung.

Last sekali kami sama2 menggantungkan abjad tu kat dlm homeschool room. Utk aktiviti ni, mama tlh libatkan kesemua anak2. Dptlah mama terapkan semangat kerjasama (social skill) antara mereka tu. Juga dpt melatih fine motor skill adik dan angah.

Lacing activity (fine motor skill)


Gantung dlm homeschool room.

May 18, 2010

Majalah Aulad

Akhirnya yg ditunggu2 pun tiba. Semalam angah terima kiriman majalah Aulad keluaran Jun. Bukan main seronok lagi dia bila tengok nama dia tertulis kat pos laju tu. Dan utk langganan setahun, angah dpt percuma sehelai t-shirt Aulad. Cantik...tapi saiz dia tu besar sikit. Tapi angah pakai jugak baju tu walaupun besar.

Majalah Aulad.


T-shirt Aulad.

Alhamdulillah, semenjak angah pandai membaca ni, mama tengok angah minat sgt membaca. Tak kiralah buku apa pun (sebijik mcm papanya...ulat buku). Terasa bangga dan puas hati sgt bila tengok semua ni adalah hasil usaha dan ajaran kita sendiri.

DIY - Gunting rambut.

Ni sbnrnya cerita ahad lepas. Kebetulan hari tu papa cuti. Jadi mama ambik peluang ni...gunting rambut semua hero2 kat dlm rumah ni (termasuklah papanya). Serabut sgt tengok rambut diorang tu.

Tahun lps mama mula berani gunting sendiri. Semuanya sbb angah. Dia ni sbnrnya susah sgt nak gunting rambut. Pernah sekali bawa pegi kedai, tukang gunting tu tak terima sbb belum start gunting lagi dia dah meraung. Hanya seorang saja yg boleh gunting rambut dia...pok abe (panggilan mereka utk adik lelaki mama). Tapi sbb dia skrg ni dah kerja kat kuantan, jadi susahlah kalau nak tunggu dia balik. Jadi mama kenalah potong sendiri. Bukannya susah. Beli saja set hair clipper...letak mata no.2...lps tu potong. Last sekali trim dgn no.1. Siap.

Set hair clipper mama.


Along - sebelum & selepas.


Angah - sebelum & selepas.
(skrg ni pun dia susah sgt bila time nak gunting rambut...tengok muka dia tengah merajuk)

Exercising Dice.

Aktiviti ni sesuai utk develop gross motor skill anak2. Anak2 seronok sekali bila mama involve dlm aktiviti mereka ni.
Caranya mudah saja. Sediakan dadu yg bersaiz besar. Kemudian labelkan setiap side dgn aktiviti fizikal. Utk aktiviti kali ni mama labelkan :
-jump
-run
-walk
-crawl
-hop
-fly

Exercising Dice for gross motor skill.

Kami bergilir2 baling dadu tersebut. Dan kami akan sama2 lakukan aktiviti yg kena. Sambil bermain mama terangkan kpd anak2 contoh2 binatang yg bergerak dgn pergerakan yg kami buat. Utk lebih menghiburkan anak2, kami sama2 menyanyi sambil bermain. Contohnya bila fly, kami akan nyanyi lagu 'fly, fly, fly the butterfly'.

Crawling

Mmg penat sikit bila buat aktiviti fizikal mcm ni. Terasa sgt yg stamina mama ni kurang sgt skrg ni. Dah tua kot ;) . Tapi takpe lah. Demi anak mama sanggup buat apa saja.

May 17, 2010

Enhancing Motor Skills through Play: Play Improves Physical Development in Preschoolers

Enhancing Motor Skills through Play: Play Improves Physical Development in Preschoolers

Fine Motor Skills.


Fine motor skills require movement of small muscles, usually in co-ordination with the eyes, but also include movements of the tongue and lips, wriggling of the toes and foot-eye co-ordination.

They are often for communication purposes, both functional and expressive, e.g. writing or typing text, manipulating tools or creating works of art.

Between the ages of three and five children usually make rapid progress in developing fine motor skills and manual dexterity. However, these skills still require time, patience and plenty of practice. Fine motor skills include:

  • Ocular motor control – the ability of the eyes to follow and focus on an object in the field of vision as required.
  • Hand-eye co-ordination – the ability to execute activities with the hands, guided by the eyes requiring accuracy in placement, direction, and spatial awareness.
  • Foot-eye co-ordination – the ability to execute actions with the feet, guided by the eyes.
  • Manual dexterity –the ability to accurately manipulate the hands and fingers for neat handwriting, drawing, typing skills etc.
  • Stereognosis – the ability to recognise unseen objects using the sense of touch.
  • Tactile perception – the interpretation of information transmitted via the fingertips to the brain.

In order for children to develop good fine motor skills, there are also other supporting skills that need to be well-developed. For instance children need to have strength and dexterity in their hands and fingers before being required to hold a pencil correctly and begin writing activities. This can help avoid incorrect pencil grips.

Developing Fine Motor Skills

No matter how proficient your child is at any given skill, always encourage and motivate her with plenty of positive reinforcement for her efforts.

Remember, that each individual has their own unique strengths and weaknesses. I believe that in life, we all need to learn to improve our weak areas to an acceptable standard, compensate for them where necessary while focusing on, developing and enjoying our strengths and talents.

No one is good at everything. The object of these stimulating activities, is to help your child develop each area to her unique potential, not to over-stimulate or try and develop super-babies!

The following are suggestions of activities you can do with your child to develop fine motor skills. They are aimed at 3-5 year olds, but since this is a wide range, you should adapt them according to your child's proficiency.


1. Manipulation activities:

Playing with playdough
1.1 Manipulating playdough: rolling it into small balls, long rolls etc. (Playdough Recipe)

1.2 Tearing paper into fine strips – use them for collage or crumple them into balls.

1.3 Screwing up whole pieces of newspaper in one hand at a time to develop strength.

1.4 Threading beads or macaroni onto string.

1.5 Lacing activities.

1.6 Cutting out with scissors, using the correct grip.

1.7 Manipulating clothes pegs to pick up small objects.

1.8 Performing fingerplays.

1.9 Preschool Sewing Activities are an excellent way to develop fine motor skills.


2. Sensory activities

2.1 Finger painting or manipulating other liquids with the fingers and hands e.g. slushy mud, tomato sauce (ketchup) on a plate

2.2 Picking up small objects with the fingers, like pegboard pegs, rice grains etc.


3. Activities to develop stability

3.1 Wheelbarrow walking, crab walking, hanging on playground apparatus to develop strength of the upper body.

3.2 Working on a vertical surface such as a blackboard or easel which requires the wrist to be bent back is good for developing fine motor skills.

An upright surface encourages a stable wrist position to develop good thumb movements, strengthen fine motor muscles and encourages the use of both the arm and shoulder muscles.

If you don’t have a blackboard or easel, tape some newsprint to the wall and have your child draw and scribble on that.

Let her draw large circles, using each hand respectively. Let her draw lines right across the sheet from top to bottom, diagonally and horizontally in both directions, using each hand respectively.


Kek Coklat Mama.

Hari ni pagi2 lagi adik minta buatkan kek coklat. Memang dah lama mama tak buat kek ni. Seingat mama, last sekali mama buat masa birthday adik.
Resepi kek coklat mama ni rasanya paling mudah.

Bahan2:
2 cawan gandum
2 cawan gula
2 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung (mama guna minyak masak jea...)
1 cawan air panas
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya senang saja. Campurkan dan kacau semua bahan sampai sebati. Kemudian masukkan ke dalam loyang. Boleh dibakar ataupun kukus. Mama lebih suka kukus saja.

Rajin betul anak2 mama :)

Byk benda yg dpt angah belajar pagi ni. Antaranya fine motor skill (kacau bahan2 kek), life skill (bekerjasama dgn adik dan tolong mama buat kerja) dan juga dpt mengenal bahan2 yg digunakan utk buat kek tu.


Kek Coklat Mama

Biasanya mama letakkan topping coklat. Caranya, mama panaskan coklat masakan dgn susu cair. Tapi hari ni sbb coklat masakan dah habis, jadi takde la topping. Tapi angah nak tabur jugak star kat atas kek tu. Tak kisahlah ngah, asalkan boleh makan :)


May 14, 2010

Aktiviti Homeschool 9-13 Mei

Mama Homeschool minggu ni berjalan seperti biasa, alhamdulillah. Setiap pagi, angah dan adik tanpa disuruh atau dipaksa akan terus bersiap utk memulakan kelas. Kadang2 tu belum lagi sarapan terus cari buku. Tapi terus terang mama katakan yg minggu ni mama agak tak teratur sikit. Tapi hs tetap diteruskan.


ANGAH

Reading & Writing.
Bahan bacaan angah minggu ni ialah :

Kenapa Kulit Kura-kura Retak.

Buku ni merupakan salah satu drp siri cerita haiwan dgn fakta sains. Disamping cerita yg menarik, ia juga ditulis dgn huruf yg agak besar dan dlm bentuk suku kata. Alhamdulillah, angah dah tiada masalah utk membaca tanpa bantuan mama.

Utk phonics pula, angah masih lagi mengulang2 book 1 : short vowel a.


Program phonics ni adalah percuma dan buku ni boleh download kat sini. Selain diprint, ia juga boleh digunakan secara online. Terdpt byk lagi bahan kat sini dan minggu ni angah dah teruskan dgn latihan yg disediakan di sini.

Mama download activity book ni kat sini.

Angah juga buat latihan dlm activity book ni. Terdpt byk aktiviti dlm buku ni antaranya utk practice grammar dan vocabulary. Juga dpt melatih skill membaca dan menulis. Biasanya angah buat latihan kat dlm buku ni masa mama buat kerja rumah.


Math.
Sehingga hari ni angah dah :
-dapat mengenal dan menulis nombor 1 hingga 100.
-mengenal number word one to ten.
-faham dan boleh count on dan count back bagi nombor 1-10.
-faham konsep less and more.
-dpt mengira tambah
-dpt mengira tolak

Dan minggu ni mama teruskan memberi latihan seperti minggu lepas. Insya-Allah minggu depan mama akan mula ajar angah utk count on in two's.


Science.
Minggu ni mama sambung dgn Five Senses.
Mama terangkan dulu 5 deria kita iaitu mata, hidung, telinga, lidah dan kulit.
Terdapat berbagai2 cara utk terangkan ttg deria ni. Antara aktiviti yg sempat mama buat bersama angah dan adik minggu ni ialah :

1) The sense of sight.
What's missing. Mama letakkan barang2 mainan angah dlm sebuah kotak. Kemudian mama minta angah pilih 5 mainan dlm kotak tersebut. Letakkan mainan tersebut kat atas meja. Lepas tu mama tutup mata angah dan sembunyikan satu drp mainan tersebut. Slps dibukakan mata, mama minta angah lihat dan teka mainan yg hilang. Ulang2 dgn menukar mainan yg lain. Sambil bermain, mama terangkan pada angah ttg mata yg digunakan utk melihat.

2) The sense of sound.
Minta angah mendengar bunyi2 yg kedengaran kat dlm dan di luar rumah ni. Contohnya bunyi telefon, mesin basuh, kipas, kucing dan kereta.

3) The sense of smell.
Mama menggunakan benda2 yg berbau dan minta angah hidu. Antaranya sabun, gula2 dan perfume mama.

4) The sense of taste.
Mama bagi angah rasa gula dan garam. Dan turut terangkan makanan2 yg mempunyai rasa manis (gula2), masam (mempelam), masin (garam) dan pahit (ubat).

5) The sense of touch.
Seperti juga utk sense of sight, mama letakkan mainan kat dlm kotak dan minta angah pegang mainan tersebut tanpa melihat objek tersebut. Kemudian minta angah teka mainan tersebut.

Senses of sight and touch's activity.

Sambil mengajar mama selitkan juga dgn nursery ryhme :

Five Senses ryhme.
(Tune: Farmer in the Dell)

I use my eyes to see, I use my eyes to see,
and when I want to see a star, I use my eyes to see,
I use my nose to smell, I use my nose to smell,
and when I want to smell a flower, I use my nose to smell.
I use my tongue to taste, I use my tongue to taste,
and when i want to taste a peach, I use my tounge to taste.
I use my ears to hear, I use my ears to hear,
and when I want to hear a birds, I use my ears to hear.
I use my hand to touch, I use my hand to touch,
and when I want to touch a cat, I use my hand to touch.


Fun & Craft.
Mama tlh download file folder games ttg five sense kat sini.

Cover.


Inside.


ADIK.

Writing practice top to bottom (condong). Adik colour dulu kemudian mama laminate.


Tengah khusyuk menulis.


Counting and recognize number.


Recognize colour and shape.

Minggu ni mama khususkan pada blue colour dan square shape. Cara mama ajar sama dgn minggu lepas. Mama juga review apa yg kami tlh belajar minggu lepas.

Mewarna menggunakan span dan water colour utk membentuk square shape with blue colour.


Iqra' & Agama Islam.

Teruskan dgn membaca buku Iqra' 2. Baru2 ni mama tlh jumpa website ni. Memang menarik dan mama tlh print cerita Kisah Awal Kenabian Nabi Muhammad SAW. Dan minggu ni mama telah gunakan buku ni utk sesi read aloud dgn anak2. Minggu ni mama masih lagi bercerita ttg zaman kanak2 Nabi Muhammad SAW. Antaranya cerita ttg tentera bergajah Abrahah. Mama turut membacakan surah Al-Fiil bersama tafsirnya dan alhamdulillah, along sudah hafal surah ni.

Kisah Awal Kenabian. Download kat sini.

Sehingga hari ni, bacaan Al-Quran along sudah sampai juzuk 10. Cara mama mengajar along mengaji al-Quran sama dgn cara mama belajar dgn guru Quran mama dulu. Along akan perdengarkan bacaannya depan mama dan mama akan perbetulkan mana yg silap. Slps habis baca 1 muka, mama minta along tandakan mana2 ayat mengikut hukum tajwid. Hukum tajwid minggu ni ialah Izhar Halqi. Walaupun along dah belajar kat sekolah, tapi mama perjelaskan lagi padanya sebagai pengukuhan.

May 10, 2010

Kad Hari Ibu dari anak2.


Tahun ni masuk tahun ke 9 mama bergelar ibu. Alhamdulillah, mama bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberikan peluang dan kekuatan utk mama laksanakan tanggungjawab ni. Tidak pernah mama sesali pilihan mama skrg ni utk membesarkan dan mendidik sendiri anak2 mama dan melepaskan peluang yg ada diluar sana.

Dan sempena hari ibu tahun ni, mama tlh terima 2 kad ucapan dari anak2. Thanks. Mama love u all soooooooo much. Kad2 ni cukup istimewa sbb kad2 ni mereka buat sendiri. Dah besar anak2 mama.


Kad ucapan dari angah.


Kad ucapan dari along (cover)


Kad ucapan along (inside)


Origami flower dari along.


May 7, 2010

Aktiviti Homeschool 4-6 Mei


Aktiviti homeschool minggu ni berjalan sprt biasa cuma agak slow sikit sbb papa cuti. Kami byk jalan2 kat luar (outdoor activity) dan mama tak tetapkan apa2 tema utk minggu ni walaupun angah byk kali mintak mama sambung dgn letter G. Insya-Allah, minggu depan .

Setiap hari mama akan adakan sesi read aloud. Bacakan mana2 buku cerita yg anak2 suka. Selalunya mama akan minta anak2 pilihkan buku. Minggu ni adik suka sangat mama bacakan cerita 'Menyemai Sikap Bersih' dari buku Bacakan Saya Satu Cerita. Jadi bila mama bacakan cerita ni, mama akan tukarkan watak dlm cerita tu dgn watak angah, along ataupun adik. Sambil2 bacakan cerita mama akan terangkan kepada mereka kepentingan dan perlunya mereka menjaga kebersihan dan membuang sampah ke dlm tong sampah. Mama juga selalu gunakan buku ni utk bedtime story.


Bacakan Saya Satu Cerita.

ANGAH

Reading and writing

Bacaan angah utk minggu ni ialah:

Kenapa Leher Angsa Panjang.

Manakala utk phonics pula angah sambung dgn buku short vowel a.

Skrg ni angah juga suka sgt menulis. Dia akan tulis apa saja. Biasanya bila dia terfikirkan atau terlihat sesuatu benda, dia akan cuba mengeja dan tulis. Alhamdulillah, skrg ni mama tgk angah semakin cekap menulis dan bacaan dia juga semakin lancar.


Math.

Angah masih gunakan chart yg sama utk mengira subtraction. Dan juga latihan dlm activity book. Mama juga bagi angah buat latihan secara online dlm internet.


Activity book for Math.


Fine motor skill.


video

Favourite activity. Colouring with water colour.


Fun & Craft.


File folder game - Alphabet match (cover)


Inside the file folder - Capital and small letter match.


File folder games ni boleh digunakan utk mengenal small letter dan capital letter. Juga utk match the letter. Utk angah mama akan minta dia matchkan capital letter dgn small letter (huruf pd umbrella dgn huruf pd rain drop) . Dan utk adik pula, mama akan ajar adik recognize alphabet dan cuba matchkan letter yg sama.


Recognize and match the alphabet.

Science.

Minggu ni angah belajar topik 'our body'.


Mini Book : My Body. Mama print di sini.
Setelah mama kenalkan anggota badan manusia, angah akan teruskan latihan dlm buku rampaian dgn melabelkan part of the body. Adik juga ikut sekali masa mama ajar subjek ni. Adik cukup suka sekali bila mama ajar sambil nyanyi nursery rhyme ni sambil pointkan pada anggota tersebut.

Head and shoulder knee and toe

knee and toe

Head and shoulder knee and toe

knee and toe

eyes and ears and mouth and nose

head and shoulder knee and toe

knee and toe.




Skrg ni angah dah kenal dgn anggota badan dan insya-Allah minggu depan mama akan sambung topik ni dgn topik five sense utk terangkan dgn lebih lanjut ttg fungsi anggota badan kita ni.

Iqra' & Pengetahuan Agama Islam.

Alhamdulillah, angah mudah menerima apa yg mama ajar disamping minat dia sendiri utk belajar. Bacaan Iqra' angah juga semakin lancar. Setiap hari sekurang2nya 2 kali angah akan baca buku iqra'. Dan tiap kali along baca Al-Quran, dia akan duduk dekat dgn along dan perhatikan bacaan along.

Skrg ni pun dia suka sgt bertanya ttg kisah2 nabi dan ttg Allah (sbb dia selalu dgr along duk tanya ttg ni dgn mama). Kadang2 tu pening kepala juga nak cari cara utk terangkan supaya angah mudah faham dan sesuai dgn tahap umur dia.


ADIK

Writing & Fine motor skill.


Writing practice. Trace the lines from top to bottom.


Mama bagi adik colour dulu worksheet ni kemudian mama laminate. Lepas tu adik bolehlah ulang2 practice menulis dgn trace the line from top to bottom dgn menggunakan whiteboard pen.


Number & Shape.



Adik dah belajar sblm ni ttg shape dan colour dan minggu ni mama khususkan pada bentuk circle dan colour pink. Mama gunakan teaching tool yg baru ni. Kenalkan bentuk dan warna tersebut. Kemudian kami sama2 mencari dan padankan shape tersebut dgn benda2 dlm rumah ni yg berbentuk circle dan yg berwarna pink. Seronok sgt adik bila dia tgk mama juga sibuk mencari brg sambil lari2 macam dia. Tapi kita jugak la yg penat. Sekarang ni bila dia nampak je apa2 benda bentuk circle, dia akan sebut...circle... sambil tangannya buat pusing2 bentuk circle....contohnya bila dia tengok jam.

Alhamdulillah, anak2 cukup seronok dgn aktiviti2 yg mama sediakan utk HS kami. Setiap masa bersama anak2 mama akan cuba utk mengajar dan mendidik anak2. Secara langsung atau secara tak langsung. Ilmu dunia juga ilmu akhirat. Insya-Allah. Mama akan cuba selagi mama mampu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails