January 27, 2013

My Planner for 2013.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Malam ni mama berpeluang mengupdate blog di malam hari sbb malam ni adik tidur awal sikit. Kalu tak...biasanya pukul 12 lebih barulah dia nak masuk tido. Ada beberapa benda yg mama nak settlekan malam ni sebelum tido...termasuklah nak packing order utk dipos esok. Dan tak lupa jugak mama nak list down kerja2 yg mama nak buat esok dlm notebook a.k.a planner mama. Walaupun mama ni surirumah & hanya duk kat rumah...jgn ingat mama takde kerja tau! Hanya mereka yg bergelar surirumah saje mungkin memahami beban kerja  surirumah kat rumah ni. Tambah2 lagi kalau surirumah itu juga bekerja dari rumah (WAHM).
Sebagai surirumah memang kita selalunya rasa banyak kerja yg nak dibuat dan rasa tak cukup masa je kan? Macamana agaknya teman2 surirumah yg lain mengatur masa di rumah yer? Satu tips yang biasa disyorkan ialah dengan menyediakan jadual mengikut rutin kerja kita. Sebenarnya mama dah biasa jugak buatkan jadual a.k.a to-do-list ni...tapi selalunya on off...huhu. Tambah2 dengan anak2 yg tengah membesar ni...mmg susah jugak kita nak buat ikut apa yg kita nak. Tapi walau macamana pun mama perlu jugak ada jadual untuk manage masa mama kat rumah ni. Samada mama ikut atau tidak apa yg mama listkan tu...itu perkara kedua. Yg penting mama listkan dulu apa yg mama nak buat. Sekurang2nya dengan jadual ni mama akan lebih bersemangat dan bermotivasi untuk bekerja dan insyaAllah kerja2 akan dpt dilaksanakan dengan lebih mudah dan teratur.  
Kalau sebelum ni mama just tuliskan to-do-list ni pada sekeping kertas atau whiteboard...tapi tahun ni mama nak buat lebih sistematik. Setiap benda walaupun sekecil2 rutin yg mama nak buat mama akan cuba tuliskan dlm planner mama. Lain org lain caranya kan? 
Dan sebab mama ada luang masa sikit malam ni...mama rasa cam nak kongsikan apa yg mama buat dgn kawan2 lain. Mungkin dpt jugak digunakan oleh sesiapa yg berminat.


My Household Notebook...my planner (^_-). 

Skrg ni mmg mudah...segala yg kita perlukan ada kat hujung jari je. Tak perlu susah2 nak create form planning. Mama dapatkan semua bahan dlm internet...print dan compilekan semua dlm notebook ni. 

Kat dlm planner mama tu contains:
Dan utk planning aktiviti homeschool, mama letakkan sekali planning form berikut dlm My Household Notebook tu.

Daily to-do-list.

Yang ni mama laminatekan dan letakkan kat fridge. Tiap2 hari mama tuliskan to-do-list mama dgn white board marker pen. Mama download kat sini dan mama editkan mengikut jadual kerja harian mama...utk kerja rumah, utk homeschool dan utk bisness mama. Azam mama tahun ni untuk buat dgn lebih konsisten dan berdisiplin membuat kerja mengikut jadual...insyaAllah.

Mama ada sertakan sekali link kat mana mama dptkan bahan2 tu...kalau ada yg berminat bulih dptkan kat situ. Tapi jgn lupa editkan dulu mana2 yg tak sesuai utk kita as muslim. Kawan2 bulih juga ke website Organized Home ni...mmg best sangat. Banyak sangat info berguna kat situ utk kita jadikan panduan utk mengorganize masa dan kerja kita kat rumah ni.

Selain merancang masa dan kerja dengan teratur, ruang kerja yang teratur jugak penting utk naikkan semangat mama. InsyaAllah...kalau ada luang masa lagi...lain kali mama akan kongsikan cmn mama menyusun ruang kerja dan bilik homeschool mama sekarang.

January 23, 2013

Fun Learning ~ Counting 11-20

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t


Kembali mengupdate blog dlm keadaan diri yg tak berapa sihat. Hidung duk sok sek sok sek...selsema. Anak2 pun sama...musim demam agaknya dgn cuaca skrg yg tak menentu. Sekejap panas sekejap hujan. Harap2 demam ni tak berpanjangan.

Malam ni mama nak posting aktiviti kakak utk belajar mengira dan mengenal nombor. Dua tiga hari ni kakak banyak bermain dan belajar dgn nombor. Yang buatkan kakak lebih semangat nak belajar ni sebab mama buatkan tool baru utk dia belajar. Tool yang sama jugak seperti yg mama dah buat sebelum ini utk angah (bulih tengok kat sini) Yg sebelum ni mama buatkan utk mengira 1-10. Kali ni utk mengira dan mengenal nombor sehingga 20.

Clothes pin number match 11-20. Mama buatkan jugak utk match nombor 1-10. Yg sebelum ni mama buat sendiri manual. Tapi kali ni nak mudahkan kerja...mama download je kat sini. Lepas tu print dan laminate. Kemudian mama tuliskan nombor pada clothpin tu utk kakak padankan nombor dgn bilangan dot yg betul. 

Kira dulu...

Kemudian padankan dengan nombor yang betul. Aktiviti yg menarik utk anak2 belajar mengira, mengenal nombor serta utk tingkatkan fine motor skill anak2.

Fun learning....tiap2 hari kakak nak belajar dgn tool baru ni (^_~)

January 18, 2013

Doc McStuffin in the house (^_~)

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t


Bersua kembali di petang jumaat yg mulia ini. Sekejap je rasa...dah pun masuk hujung minggu. Kalau org lain kat sini cuti...tapi papa tetap keje...huhu. Tinggallah mama cam biasa melayan anak2 kat rumah ni. 
Untuk isi masa hari ni dgn anak2...kami sama2  siapkan projek 'Doc McStuffin'...khas utk kakak. Mama dah print siap2 bahan dia semalam...hari ni tinggal nak gunting & lekatkan saje. 

Inilah projek yg mama maksudkan...Doc McStuffins' Doctor Kit. 
Mama download bahan utk Doc Medical Kit & tool ni kat sini.  

Sedang menggunting bandage...

Angah pun semangat tolong siapkan projek ni...

Inilah dia Doktor Nurul Balqis. Cita2 kakak nak jadi doktor...insyaAllah...mama doakan moga tercapai impian kakak satu hari nanti...amin. (Dan impian mama jugak kalu bolih nak semua anak mama jadi doktor)

Sekarang ni kakak memang minat betul dgn rancangan kartun Doc McStuffin ni. Tiap2 pagi kalau bangun awal mmg dia tak penah miss menonton rancangan ni kat Disney Junior. Dan tiap2 malam sebelum tidur...kakak akan bukak klinik dia & papa sebagai pesakit tetap dia. Dan tiap2 hari jugak lah duit tabung kakak bertambah sebab papa akan bagi upah RM1  utk sekali rawatan...hihi...

Merawat pesakit...hihi. 


January 14, 2013

Mm is for Muffin...Jom Masak Muffin (^_-)


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Kalau minggu lepas kakak buat kraf muffin...semalam mama & anak2 sama2 gotong royong buat muffin betul pulak. Anak2 mmg cukup semangat kalu mama ajak masak2 ni...especially kakak...biasalah..anak pompuan kan. Kenalah rajin masak ;)

Macam biasa...tentunya muffin coklat chip...feveret anak2. Nak buatnya pun mudah je (^_-) Mama gunakan resepi yg biasa mama buat tu...resepinya mama ambik kat sini.

Bahan:-

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk garam
  • 1 cawan fresh milk
  • 1 biji telor - pukul sikit
  • 1/3 cawan minyak
  • 1 sk esen vanila
  • 3/4 cawan choc chips
Cara Membuat:-
  1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
  3. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan choc chips.
  5. Sudukan adunan ke dalam muffin cup/paper cups 3/4 penuh dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)

Kakak & adik tolong mama ayak tepung. Nak masak dgn anak2 ni kena sabar...sepah2 tu biasalah...hihi

Along tolong pukul telur. Anak lelaki pun kena rajin jugak tolong mama masak ;)

Sama2 susun paper cup...

Last sekali sebelum bakar...tabur coklat chip. sambil tabur...sambil suap ke mulut...hihi. Angah tu pulak siap susun coklat chip bentuk H...yg tu khas utk dia ;)


January 13, 2013

11 Sifat Ibubapa Cemerlang.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

INFO SHARING

‎11 SIFAT IBU BAPA CEMERLANG
oleh: Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

1-Membersihkan hati dan perasaan
2-Membina kebahagiaan secara proaktif

3-Mendidik diri sendiri

4-Mengamalkan komunikasi dan hubungan kemanusian melalui al-mawaddah (kasih sayang) dan al-rahmah (kasih-mengasihani)

5-Mengistiqamahkan sunah Rasullullah s.a.w dan penghayatan islam dalam rumah tangga

6-Mengamalkan sikap dan pegangan yang betul

7-Mengamalkan suasana yang harmoni dan membina

8-Menjaga pemakanan dan kesihatan keluarga

9-Mengamalkan pergaulan hidup berumah tangga yang diredhai

10-Muhasabah diri sebelum tidur malam

11-Berdoa memohon petunjuk dan keredhaan ALLAH

January 12, 2013

Muffin Cup Flower Craft.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t


Bersua kembali di pagi sabtu. Hari ni along & angah cuti sekolah. Papa pun cuti hari ni. mmm...tapi tak tahu lagi apa plan kami hari ni. Sekarang ni kat sini cuaca tak menentu...kadang2 hujan lebat...kadang2 panas. Hari ni tak pasti lagi cuaca macamana. Kalau tak hujan bolehlah bawak anak2 jalan2.
Ok. Sebelum mama start buat keje rumah...pagi ni mama nak kongsikan satu lg aktiviti kraf kakak minggu ni (hari khamis). Sebenarnya mama lebih suka bg anak2 buat kraf utk belajar.Sbb melalui aktiviti kraf...macam2 benda anak2 boleh belajar. Dengan aktiviti kraf kita dpt mengembangkan kreativiti dan imaginasi anak2 dan dapat  membuatkan mereka sentiasa berfikir dan mengaktifkan otak mereka. Dgn aktiviti kraf juga kita dapat improve motor skill anak2...contohnya ketika mereka mewarna & menggunting. Juga dapat melatih anak2 utk lebih bersabar utk menyiapkan kraf mereka tu. Lagipun kebykan kanak2 mmg cukup suka buat kraf ni. So...it's fun learning & anak2 akan lebih mudah terima apa yg kita nak ajar. 
  
Muffin Cup Flower Craft

Cantik tak??? Inilah satu lagi kraf yg kakak buat minggu ni. Sebab minggu ni kakak belajar dgn tema 'Muffin'...jadi mama plan utk buat kraf menggunakan muffin cup...terus search kat internet & dpt idea kat sini utk buat Muffin Cup flower Craft ni.

Material yg digunakan utk buat kraf ni:
~ Muffin Cup
~ Paper plate
~ Pipe Cleaner (hijau & brown)
~ Foam sheet
~ Gam
~ Gunting

Cara2nya:
Lekatkan muffin cup pada paper plate.

Gunakan duit syiling utk melukis bentuk bulat pada foam sheet.

Kemudian gunting.

Lepas tu...letakkan gam pada foam yg telah digunting tadi.

Dan terus lekatkan kat dlm cup yg telah dilekatkan pada paper plate tadi.

Gunakan pipe cleaner brown utk dijadikan sbg batang. 

Dan pipe cleaner hijau sbg daun. Letakkan gam dan lekatkan.

Ok....dah pun siap...alhamdulillah. Happy je kakak bila tengok hasil kreativiti dia ni. Well done kakak (^_^)

Kalau ada yg berkenan tu...boleh lah cuba aktiviti kraf ni dgn anak2 di rumah. Mesti anak2 pun seronok. Selamat mencuba (^_~)


January 10, 2013

Letter of the week: Mm is for Muffin


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Hari ni dah pun hari Khamis. Alhamdulillah...aktiviti homeschool minggu ini berjalan lancar. Tiap2 hari mama akan cuba pastikan kakak buat latihan menulis nombor & abjad...dlm buku kerja dan juga dlm worksheet yg mama print. Dan wajib belajar membaca. Sekarang ni mama fokuskan dulu utk mengajar kakak membaca Bahasa Melayu dulu. InsyaAllah nanti bila nampak kakak dah makin lancar membaca BM...mama akan ajar pulak kakak membaca Bahasa Inggeris. Tak nak terus ajar sekarang ni...takut kakak confius pulak.

Ok. Petang ni mama nak kongsikan aktiviti sepanjang minggu ni. Tema utk aktiviti anak2 minggu ni ialah Huruf Mm...Mm is for Muffin.

  • Lacing Activity

Huruf Mm. Mama laminate kan dan tebuk. Bulih gunakan benang atau tali utk aktiviti ni. Mama guna tali kasut je (^_-)

Aktiviti yg bagus utk melatih kemahiran motor halus anak. Juga utk mengenal huruf. Kakak mmg suka aktiviti ni...dia kata macam duk menjahit...hihi

  • Mewarna
Mewarna huruf Mm. Mama download templete ni kat sini. Dan templete ni mama akan gunakan utk aktiviti seterusnya.

  • Alphabet Book - Letter Mm
Mm is for Muffin. Nanti mama akan letakkan dlm "Mama HS: Book of ABC"
Cara2 buat dia tu bulih tgk kat bawah ni...macam nak masak2 pulak...hihi

Mula2 guntung huruf m tadi tu.


Kemudian letak gam dan tampal pada construction paper.

Mama lukiskan bentuk muffin kat atas paper plate dan minta kakak guntingkan ikut bentuk tu.

Lepas tu warnakan dan tampal kat construction paper tadi.

Kakak sedang tebuk kertas. Utk kita org dewasa ni mungkin nampak mudah je menggunakan punch ni. Tapi utk kanak2 ni mmg agak sukar jugak mula2 tu. Tapi bila dah byk kali cuba...alhamdulillah...mudah je kakak buat. Kena guna tenaga lebih  sikit. Aktiviti yg bagus jugak utk motor skill anak2.

Kertas yg kakak tebuk tadi tu kakak gunakan utk hias kat atas muffin. Plan asal nak buat muffin coklat chip. Tapi takde kertas brown la pulak. So kakak bg idea utk buat muffin bluebery dgn menggunakan kertas biru (^_~)

Taraaa....dah pun siap. Ada rupa muffin tak?? 

 Ada lagi aktiviti yg kakak buat dgn tema 'muffin' ni. InsyaAllah, mama akan kongsikan aktiviti tu esok pulak (^_^) 

January 9, 2013

Toddler activity: Fine motor Skill with Pom Pom (^_~)

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Adik Aisyah 1 tahun 5 bulan:

Sebelum tido malam ni mama nak kongsikan aktiviti adik aisyah hari ni. Masa kakak tengah buat latihan menulis pagi tadi...mama bagi adik main2 dgn pom pom ni supaya dia tak ganggu kakak. Memang menjadi umpan ni sbb adik cukup2 suka main2 dgn pom pom tu. Kalau sebelum ni mama selalu bagi adik trasfer pom pom tu dari satu bekas ke satu bekas saja. Tapi hari ni mama bagi adik transfer dlm muffin tray yg ada 6 lubang pulak. 

Utk improve fine motor skill adik dgn memindahkan pom pom tu ke dalam muffin tray...bekas/lubang yg lebih kecil berbanding bekas yg biasa adik buat. 


video
Sempat rakam video adik dgn aktiviti hari ni. Layannnn....

Selain utk latih kemahiran motor halus anak...dgn aktiviti ni jugak mama dpt ajar adik mengira. Kira berulang2 setiap kali dia transfer pom pom tu. InsyaAllah, lepas ni mama nak ajar adik mengenal warna pulak dgn aktiviti ni (^_~)

January 7, 2013

Akaun Simpanan Untuk Anak2.


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Akaun simpanan untuk anak-anak ~ Savers G.A.N.G

Alhamdulillah, semalam dapat jugak mama & papa gi bukak akaun simpanan untuk adik aisyah & simpan duit tabung anak2 kat bank. Dah lama sebenarnya tertangguh. Mama pilih utk bukak akaun kat Ambank ni sbb anak2 yg lain pun masing2 dah ada akaun simpanan kat sini. Senang sikit bila satu tempat ni.

Dan ada beberapa kelebihan menabung di Savers G.A.N.G ni:
  • Free Coin Box for opening of account with RM300 & above.
  • Free Personal Accident Insurance Coverage of up to RM50,000.
  • Daily computation of interest which will be credited into the account monthly.
  • ATM card access.
  • Manage the account conveniently via our AmOnline Internet Banking.
  • Nationwide e-Banking Centres for easy depositing.

Utk info detail tentang akaun ni, boleh rujuk di sini

Tabung utk adik aisyah...comel je unta ni...hihi. 


Weekly Saving Plan. Menarik jugak nih...bulih download kat sini & print utk anak2. Salah satu cara utk mengalakkan anak2 menyimpan (^_-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails