October 11, 2011

Paper Plate Girrafe Craft.

Assalamualaikum w.b.t.


Hari ni homeschool kami dimulakan agak lewat sikit. Sementara mama duk settlekan dulu segala urusan mama nih...mama bagi dulu angah dan kakak siapkan latihan dlm workbook masing2.

Gambar yg sempat mama snap ketika kakak sedang asyik mewarna dan angah sedang siapkan latihan sains. Angah dah tak sabar nak habiskan workbook tu sbb dah tak sabar nak buat latihan dlm workbook yg baru pula ^o^

Bila semua dah beres...adik Aisyah pun dah nyenyak tidur dlm buaian dia tu...mama pun mula keluarkan semua bahan2 yg mama dah plan dari semalam utk buat aktiviti kraf bersama2 angah dan kakak. Kalau minggu lepas mama dah bagi aktiviti utk mengenal huruf Gg, jadi hari ni mama teruskan dgn tema Huruf Gg tu. Kali ni kami sama2 siapkan kraf zirafah...Gg is for Girrafe.

Paper plate Girrafe Craft.
Bahan-bahan diperlukan:
  • Paper plate
  • Construction paper
  • Tempera paste
  • Gam
  • Gunting
  • Marker
Cara membuatnya:
  • Lukiskan bentuk telinga dan bentuk oval utk mulut zirafah pada construction paper dan gunting. 
  • Kemudian lekatkan pada paper plate dan tunggu ia kering
  • Warnakan paper plate tadi dgn tempera paste dan biarkan ia kering.
  • Lps tu lekatkan mata dan lukiskan hidung dan mulut zirafah tadi menggunakan marker.

Khusyuk mewarna. 

Dah pun siap!!!

Walaupun kraf zirafah ni dah siap..tapi aktiviti kraf angah dan kakak tak habis2 lagi sampai la skrg ni. Masa mama tengah duk nak posting pasal aktiviti kami hari ni...mereka berdua kat belakang ni skrg ni masih sibuk dgn aktiviti kraf mereka sendiri. Katanya nak buat kraf ikan...nak guna paper plate jugak. Tak nak mereka terus bising, mama bagi je apa yg mereka tu nak. Budak2 ni memang tak tahu penat kan!
mmm...sapa kata tugas surirumah ni mudah...relax. Setiap saat rasa macam duk terkejar2 je masa nak siapkan itu ini. Kalau nak ikutkan tugas mama kat rumah ni memang tak cukup masa nak siapkan semuanya. Walaupun banyak kerja dan kebelakangan ni pulak selalu duk berjaga malam dgn adik Aisyah tapi alhamdulillah...semenjak mama mengambil supplement dari SHAKLEE ni mama rasa badan ni ringan je dan rasa segar time bangun pagi. Lenguh2 badan pun dah kurang... ini bukan cerita rekaan ya! tapi ini adalah apa yg mama sendiri rasa. So, bagi ibu2 atau sapa2 yg sentiasa sibuk dan selalu kepenatan tu... mama syorkan utk anda mencuba vitamin Shaklee ni. Cubalah sendiri utk merasai keberkesanannya. 
Jika berminat bolehlah hubungi mama di email anishaklee@gmail.com ataupun boleh saja sms 019-9637472 dan dapatkan vitamin2 ini hanya pada harga ahli. Utk tahu lebih lanjut ttg vitamin shaklee ni, jemputlah ke kedai online mama anishaklee.blogspot.com

5 comments:

  1. Ha ha....menarik! suka sgt!!! cute adik2 tu menggayakan zirafah tu!!!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak...hehehe teruja tak sabar ina nak tggu bulan 11 masuk cuti sekolah nak cat bilik untuk homeschool anak ina,ambik panduan dari Homeschool akak nie,:)

    ReplyDelete
  3. abg Ijal,
    anak2 pun cukup seronok menggayakan zirafah tu... puashati dpt siapkannya.

    W'salam marina,
    Kak nie pun x sabar jugak nih nak tunggu ina start hs...nanti bolehlah tukar2 pengalaman ya ;)

    ReplyDelete
  4. Yg surirumah relax tu klau yg ada pembantu rumah blehlah relax skit. Mcm kita2 ni buatlah sendiri sekadar yang mampu.:)

    ReplyDelete
  5. bestnya! nanti nak buat la dengan Adam.

    jemput la singgah blog saya.

    http://my-adam.blogspot.com/

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails