March 10, 2012

Bersua kembali...

Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali ^0^. Lamanya mama tinggalkan blog kesayangan mama ni. Masa yg cukup terbatas skrg ni membuatkan mama terkejar2 utk siapkan semua kerja. Masih lagi dalam proses mengatur dan cuba mendisiplinkan diri dgn jadual dan rutin baru skrg ni. Setiap hari mmg agak kalut. Nasib baik papa amat2 memahami. Thanks a lot papa. Love U.
OK. Di awal pagi ni (skrg ni jam 3.51 pagi...huhu..stay up utk siapkan beberapa kerja yg tertunggak) mama cuba curi masa tido mama...nak cuci sawang yg dah penuh kat blog mama ni...hihi. Tak penah lagi dlm sejarah mama berblog, mama tinggalkan blog ni lebih dari sebulan...nmpk sgt sibuk tu..hihi
Mungkin ada yg tertanya2 mcmn dgn homeschool mama skrg ni kan? Sbnrnya mama masih teruskan aktiviti homeschool skrg ni. Cuma mama tak sempat nak update kat blog ni. Aktiviti kami sama sprt yg biasa kami buat...read aloud, menulis, melukis, mewarna, mengira, aktiviti kraf. Cuma skrg ni aktiviti tu taklah serancak dulu. Kesian jugak dgn anak2. Selalu mintak/ajak mama buat aktiviti itu ini bersama diorang...tapi tak semua permintaan mereka dpt mama penuhi skrg ni...huhu
Takpe2...lps ni mama cuba utk atur jadual mama dgn lebih baik lagi dan yg penting cuba lebih berdisiplin mengikut jadual tu supaya anak2 tidak terabai sebab mmg itu tujuan asal mama memilih utk stay kat rumah ni...utk jaga sendiri anak2. ANAK2 & KELUARGA DIDAHULUKAN...PENCAPAIAN DIUTAMAKAN  (^_-) 
OK. Habis bab luahan hati mama...skrg sambung citer anak2 pulak. Tadi mama tengok2 balik gambar2 dlm kamera yg sempat mama rakam bersama anak2 sepanjang bulan lepas.. Kiranya ni cerita yg dah lama basi...hehe...

Kakak sedang tolong angah siapkan projek Sains: Benda hidup & benda bukan hidup. Boleh jugak kakak sama2 belajar tentang topik ni.

Bangga menayang hasil kerja mereka: Carta Gantung Benda Hidup & Benda Bukan Hidup.

Aktiviti kakak dan adik: main masak2 ^o^


Ini aktiviti kakak 2 minggu lps dgn tema Letter Ii is for Ice cream. 
Kakak sedang melukis bulatan menggunakan penutup botol.

Menggunting bentuk2 yg telah dilukis iaitu bentuk bulat dan tiga segi.

Menampalnya pada construction paper.

Siappp. Ii is for Ice cream ^-^

Dah lama tak buat donut. Kali ni mama bagi anak2 buatkan. Kerja menguli 'breadmaker' yg buat. mama cuma tolong gorengkan (^_-)

Outdoor activity. Bersantai2 kat Taman Tengku Anis.

Anak2 di Perpustakaan Awam Kota Bharu. Best sgt lepak2 kat sini. InsyaAllah, mama akan cuba jadikan ianya sbg rutin kami. Cuba tgk kakak tu action duk baca buku.....kelakar kalu dengar...dia baca dgn cerita dia sendiri...hihi

6 comments:

  1. suka baca blog akak.. sy dah try buat aktiviti mcm akak buat ngan ank saya. seronok sgt :) thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. Ya Allah cutenye adik Aisyah!

    Mmgkan nak homeschool anak2 ni bukan keje senang...bnyk bende perlu disediakan dan mmg penting Mama kene disiplin dan kene pandai2 atur masa...tu yg sy kene perbaiki jgk..insyaAllah!

    ReplyDelete
  3. Salam Mama....

    Iera tertunggu-tunggu mama muncul je. Nak cari idea homeschool utk anak2...

    ReplyDelete
  4. Singgah sini lagi. akak, saya buat entri untuk akak. Datang baca tau.. KLIK JE YE


    BLOG TERBAIK PILIHANKU

    ReplyDelete
  5. wah seronok g library. kami sekluarga pula suka gi ke RATU..mcm2 ada..library pun baru

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails