June 27, 2013

Letter of the Week: Nn is for Nest

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t


Lamanya mama tak update blog ni. Malam ni mama merajinkan diri update aktiviti kakak dan adik tengahari tadi. Sambil taip sambil meriba dan menyusukan si kecik Aisyah ni. Makin besar makin manja pulak dia. Anak bongsu la katakan...hehe...

Ok. Hari ni kakak buat kraf 'Nest' menggunakan paper plate.
Jom layan gambar kat bawah ni utk step2 membuat kraf tu:

Mula-mula mama potong 2 paper plate tu. Mama bg kakak 1 adik 1. Pastu sama2 warnakan paper plate tu dgn warna brown.

Seronok sgt adik tu bila dpt main dgn water colour (^_~)

Kemudian kakak potong kertas warna bentuk bujur utk buat burung.

Kemudian mama bg kakak tebuk kertas....nanti nak guna kertas tu utk buat mata burung.

Bila colour pada paper plate tu dah kering...kakak terus tampal kertas warna yg dia dah gunting bentuk bujur tadi.

Pastu tampalkan paper plate tu pada construction paper. Kakak tampal guna selotap.

Last sekali....kakak tampal mata dan paruh burung. 

Taraaaaa....ni lah dia hasil aktiviti kakak hari ni. Alhamdulillah (^_^) 
Sblm mama simpan hasil kreativiti kakak ni dlm "Mama HS: Book of ABC"...mama lekatkan dulu pd buletin board bilik homeschool kami.

Inilah "Mama HS: Book of ABC" tu. Tempat utk mama simpan hasil aktiviti anak2 utk belajar mengenal huruf. Bulih klik di sini utk lihat aktiviti2 lepas yg mama dah simpan dlm ni.

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails