November 10, 2010

BacaanKu: Iqra' 5 - Motivasi Utk Angah.

Dah seminggu lebih mama tak posting aktiviti anak2 kat sini. Dlm minggu ni mmg aktiviti agak slow sikit. Along tak sihat dan kebetulan pula orang tua mama ada kat rumah ni. Lagipun bila dah masuk hujung tahun ni, semangat mama pun macam agak kureng sikit...he..he..tak patut betul. Along pun skrg ni dah pun habis final exam. Jadi mama pun kalau boleh rasa macam nak rileks dulu barang seminggu dua...release tension jugak...he...he...
Walaupun mama nak bercuti, kalau boleh mama akan cuba jugak adakan apa2 aktiviti bersama anak2 selain aktiviti wajib kami setiap hari iaitu read aloud dan membaca Al-Quran & Iqra'. InsyaAllah.
Minggu lepas angah dah pun masuk Buku 5 Iqra'. Alhamdulillah, lega sgt2 bila angah habis buku 4 tu sbb mama rasa dah lama sgt angah duk baca buku 4 tu. Angah ni kadang2 tu dia bersemangat sgt nak baca Iqra' ni...dan selalu jugak la dia buat perangai tak nak baca time mama nak ajar Iqra' ni. Tu yg lambat sgt habis tu. Mungkin dia dah jemu kot...mmm...entahlah...
Utk tarik minat angah tu, mama cuba guna carta kat bawah ni skrg ni.

Carta utk memberi motivasi pada angah.

Mama tlh buatkan carta utk Buku 5 Iqra' yg mengandungi 32 mukasurat. Cara utk gunakannya ialah angah akan warnakan nombor mukasurat yg angah tlh baca dgn lancar. Jadi dgn carta ni angah boleh nampak byk mana yg angah dah baca dan byk mana lagi yg angah perlu baca utk habiskan Buku 5 ni.
Harap2nya slps ni angah akan lebih bersemangat utk belajar Iqra'.

Skrg ni angah dah pun lancar sehingga mukasurat 5. Alhamdulillah.

3 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails