January 3, 2011

Hari Pertama Persekolahan & Homeschool 2011.

Hari ni merupakan hari pertama persekolahan along utk sessi 2011. Pagi2 lagi kami sekeluarga keluar rumah utk settlekan urusan pembayaran yuran sekolah along (juga nak rebut tempat duduk kat depan dlm kelas hehe..). Alhamdulillah, sebelum 8 pagi, semuanya selesai.

Hari pertama di sekolah dengan semangat baru!

Dan hari ni juga hari pertama homeschool utk tahun 2011 ni. Seperti along jugak, angah mulakan pelajaran hari ni dgn penuh semangat. Sebabnya dia pun ada beg sekolah baru macam along. Juga tak sabar nak buat latihan dalam buku aktiviti baru yang mama belikan utk pembelajaran tahun ni. Kalau tahun lepas mama banyak dapatkan bahan2 latihan dalam internet utk anak2. Tapi tahun ni mama mungkin akan lebih banyak menggunakan buku2 latihan yg dibeli. Saja tak nak bazirkan masa utk mencari2 bahan tu.

Buku2 latihan utk subjek BI, matematik, sains, jawi & Bahasa Arab dari Siri tadika Bestari.

Buku-buku latihan Bahasa Melayu. Angah akan teruskan dgn latihan pengukuhan mengeja dan membina ayat.

Utk phonic pula, angah masih teruskan dgn Progressive phonics Book. Sekarang ni angah berada di Intermediate Level Book 14. Tinggal 1 buku lagi utk naik ke Advance Level.


Beg sekolah dan pencil case angah & adik.

Utk tahun ni jugak mama takkan gunakan workbox utk susun bahan2 mengajar tu utk angah sbb dia nak gunakan beg sekolah macam along. Jadi malam sebelumnya mama akan bantu angah siapkan buku2 yg akan angah gunakan esoknya kat dlm beg tu. Dan esoknya, buku2 latihan yg telah siap dibuat akan diletakkan atas tray yg telah mama sediakan. InsyaAllah selain buku2 latihan, mama akan cuba sediakan bahan2 lain utk mengajar bergantung kpd topik yg akan angah belajar.
Dan utk mengajar adik pula, mama akan gunakan semula bahan2 mengajar sebelum ini. Dan mama telah organize semula tempat simpan bahan2 tu supaya lebih kemas & mudah kalau nak cari. Kalau sebelum ni mama cuma letakkan semua bahan2 tersebut (yg telah mama letakkan dlm plastic bag) di dalam satu kotak. Sekarang ni mama telah asingkan bahan2 tu ke dalam bekas2 plastik mengikut kategori.

Mama bahagikan kpd 5 bekas plastik yg telah mama labelkan mengikut kategori masing2.

Ini pula gambar adik dan angah berhomeschool utk hari pertama.

Antara aktiviti adik hari ni : pre-writing pactice menggunakan tool sebelum ni. Dan berlatih menggunakan pembaris utk melukis segiempat dan kemudian mengguntingnya. Aktiviti2 yg bagus utk kemahiran motor halus (fine motor skill).

Angah dgn latihan bahasa Melayu.

5 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails