January 27, 2011

Counting 1~10.

Sekarang ni mood mama utk berblog agak kureng sikit. Tu yg jarang2 post entry baru pasal aktiviti anak2 ni. Utk bahan mengajar pun mama byk gunakan semula bahan2 yg mama buat tahun lepas. Kalau diikutkan hati skrg ni...rasa macam nak tidurrrr je. eee...tak suka sgt dgn keadaan skrg ni. Apapun mama kena lawan perasaan ni...tak boleh jadikan mengandung sbg alasan kan! InsyaAllah, dgn sokongan dari papa dan anak2, Mama Homeschool akan tetap diteruskan.
Hari ni mama nak kongsi aktiviti adik utk belajar mengira dan mengenal nombor 1 hingga 10. Tahun lepas adik dah belajar mengira tapi masa tu mama lebih tumpukan pada nombor 1 hingga 5. Dan tahun ni adik dah mula belajar mengira dan mengenal nombor 1 hingga 10. 
Untuk aktiviti kali ni mama gunakan bahan mengajar yg mama gunakan utk ajar angah mengira dulu (boleh tengok sini) tapi mama dah lupa kat mana mama download bahan ni. Dengan tool ni, adik akan mengira jumlah epal pada pokok tu dan akan padankan jumlah epal tersebut dgn nombor pada kad. 

Sedang mengira jumlah epal pada pokok. 


Padankan kad nombor pada pokok tersebut.

5 comments:

  1. salam kak..
    tumpang tanya ye..since baru jumpa blog yang bagus ni..akak homeschool anak2 sejak baby lagi ke? maknanya anak2 tak pergi tadika la ye?
    kalau nanti saya nak apply method2 yang akak guna utk anak2 saya akan dtg boleh x?

    ReplyDelete
  2. nampak menarik. thanks for sharing.. :)

    ReplyDelete
  3. saya suka sgt method mamahomeschool ajar ank2.sgt teratur.blog ni mmg sgt2 informative. suka sgt, leh jadikan panduan. keep it up !!

    ReplyDelete
  4. Salam Fawwaznuha, mimi dan Nurul,
    Gembira sgt menerima kunjungan dari awak semua dan dapat sama2 berkongsi cara utk kita mengajar sendiri anak2 di rumah. Harap dpt terus berhubung :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails