April 25, 2011

Clock Puzzle ~ printable

Bulan Febuari lepas angah dah pun belajar topik 'time' utk subjek Matematik (boleh tengok sini &  sini ). Alhamdulillah, angah dah pun tahu tengok jam. Tapi angah hanya mahir utk tengok jam genap sprt pukul 7...pukul 8 ...etc. Juga bila jarum pjg tu berada di no6. Angah akan sebut half past 7...half past 8...etc. Tapi angah tak berapa mahir lagi utk menyebut minit bila jarum panjang berada pada nombor selain no6.
Jadi minggu ni mama mengulang balik topik ni dan fokuskan mengajar angah utk menyebut minit apabila melihat jarum panjang berada pada nombor-nombor tertentu. Sprt sblm ni mama minta angah utk terus membuat latihan 'counting by 5's' sbb dgn cara ni akan memudahkan angah menyebut minit apabila melihat pada jarum panjang jam. Dan utk lebih menarik minat angah, mama telah gunakan clock puzzle utk mengajar kali ni. Sbnrnya clock puzzle ni adalah hasil idea dan usaha papa sbg bahan utk membantu mama mengajar anak2 kali ni (thanks papa). Mama cuma gunting dan laminatekan saja puzzle tersebut. 

Bagi sesiapa yg berminat dgn clock puzzle ni bolehlah download di sini.


Angah ketika belajar 'clock' semalam.

Sambung belajar menggunakan clock puzzle ni hari ni. Alhamdulillah, skrg ni angah dah pun semakin mahir melihat jam ^0^ 

6 comments:

  1. thank sharing this..suka!! :)

    ReplyDelete
  2. sama2 ramizah. Nanti boleh cuba dgn anak yer :)

    ReplyDelete
  3. salam, sy nak download kenapa x dpt yea..

    ReplyDelete
  4. salam ida,
    sorry dan terima kasih ya sbb bagitau kak nie. sbnrnya kak nie dah lama tak guna akaun 4shared tu...tu sbb la x dpt sbb dah x aktif. Tadi kak nie dah aktifkan balik akaun tu dan dah upload semula fail tu. lps ni insyaAllah, ida dpt download fail tu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails