April 12, 2012

Letter of the Week: Jj is for Jellyfish.

BISMILLAH...
Assalamualaikum w.b.t

Bersua lagi. Petang ni mama ada kesempatan utk terus update aktiviti kakak utk minggu ni.Alhamdulillah, pembelajaran utk kakak diteruskan..

Kakak sedang menyiapkan latihan dlm workbook. Bersama teman setia kami...si montel Aisyah ^0^

Antara yg kakak dapat belajar minggu ini ialah mengenal Huruf Jj melalui beberapa aktiviti yg mama sediakan.
  • Alphabet book: Jj is for Jellyfish
Jj is for Jellyfish. Dah siap mama akan letakkan dalam "Mama HS: Book of ABC"

Seperti biasa dgn aktiviti mewarna, menggunting dan menampal huruf Jj. Bagus utk fine motor skill & letter recognition. Templete Jj ni mama download kat sini.  

  • Jellyfish Paper Plate Craft.
Cara-cara membuatnya:
Mula2 paper plate tu dipotong 2 utk dijadikan badan jellyfish. Kemudian warnakan dgn tempera paste. Kali ni kakak nak buat jelly fish colour yellow + red. mmm...suka hati kakak lah nak buat warna apa. Asalkan ada rupa jellyfish nanti^_-

 Sementara tunggu paper plate tu kering...kakak gunting pula kertas suratkhabar lama panjang2 utk buat tentacle jellyfish tu.

Kemudian lipat kertas tadi jadi bentuk zigzag. khusyuk sgt kakak tu sampai muncung mulut..hihi..

Kemudian bolehlah lekatkan tentacle tadi pada badan jellyfish tadi.

Taraaaa....inilah dia hasil kreativiti kakak... Jellyfish Paper Plate Craft (^_^)

Mama juga print Letter Jj handwriting practice & colouring page sbg latihan extra utk kakak. Semua ni mama download kat sini.


Mama juga print mini book "What Begin With J" utk dibacakan sama2 ngan kakak. Kalau ada yg berminat, boleh download kat sini.

Nota mama: Hari ni sampai Sabtu ni (3 hari 2 mlm) along takde kat rumah sbb menghadiri Program Pemantapan Akidah, Sahsiah dan Ibadah (PAKSI) anjuran Universiti Malaysia Kelantan (UMK). Perasaan mama masa hantar along tadi bercampur2. Sbbnya seumur hidup along tak pernah walau 1 malam pun dia berpisah dgn mama hatta masa mama bersalinkan adik2 dia ni pun. Malam tu mesti dia akan tidur dgn mama kat hospital. Nak katakan dia anak manja...mmm...mmg agak manja. Kadang2 tu rasa mcm dia yg terlebih manja kalu nak bandingkan dgn adik2nya. Skrg ni mama duk risau jugak ni...boleh ke dia tidur malam ni...huhu...ish..ni mama pulak yg lebih2 nih..hihi. 
Kalu tengokkan pada tentatif program ni mmg bagus sbb ada aktiviti qiyamulail, kuliah agama, explorace dll. So, harap2nya dgn program ni along dpt latih diri utk lebih berdikari & lebih mantap akidah, sahsiah & ibadahnya. Aminnn..

5 comments:

  1. rajin kakak belajar..kakak bila nk sek..dah pandai dah

    ReplyDelete
  2. Salam mahani..

    suka tgk mahani luangkan masa utk anak2. Saya pun kalau boleh teringin nak buat mcm tu. Rasa serba salah pulak dengan anak2.

    ReplyDelete
  3. Salam...

    Saya silent reader.. hehe.. suka follow blog ni.. kak mahani bersalin 1 Ramadhan tahun lepas yer.. Saya pula bersalin 1 hari sebelum 1 Ramadhan tahun lepas.. Pun sama kena ganti puasa sebulan! Huhuhu.. Ada lagi 14 hari.. :D

    Adik Aisyah belajar apa masa kakak belajar? Comel sangat tengok :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Fajar & syafisyifa: terima kasih bg pihak kakak (^_^)

    Iera: saya sendiri pun kadang2 tu terkejar2 jugak nak buat semua ni...huhu...tapi saya cuba setakat yg termampu. InsyaAllah, Iera juga mampu buat. Mungkin lebih baik lagi ;)

    Shye: salam kenal :)terima kasih sudi singgah diblog ni.
    Oh..sama la kita. sebulan penuh tinggal. Harap2 sempat la ganti 30 hari tu..huhu..
    Utk adik saya belum ajar khusus lagi. Just bg dia main2 dan bacakan buku & tunjukkan kad2 gambar utk dia :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails