October 3, 2010

Alphabet Book & Alphabet Tree: Letter Aa.

Alhamdulillah, akhirnya adik berjaya mengenal huruf Aa setelah 2 minggu adik belajar dengan pelbagai aktiviti bersama-sama angah. Dan semua aktiviti huruf Aa tersebut telah mama simpan kat dalam clear holder yang mama bagi nama "Mama HS's : Book of ABC's". InsyaAllah, mama akan buat aktiviti-aktiviti macam ni lagi untuk huruf-huruf yang lain (A-Z) dan simpan semuanya kat dalam buku ni. Tujuannya agar semua ini dapat terus dimanfaatkan untuk pembelajaran. Dan juga sebagai kenangan untuk anak-anak bila besar nanti (^_____^).

Mama HS's : Book of ABC's.

Ini pula antara projek anak-anak untuk huruf Aa:


Mama juga telah sediakan poster 'Alphabet Tree' kat dalam homeschool room kami. Jadi setelah siap semua projek & aktiviti untuk huruf Aa, kami letakkan huruf Aa pada pada pokok tersebut. Dan insyaAllah, esok kami akan mulakan aktiviti untuk huruf Bb pula disamping pelajaran yang lain mengikut jadual yang telah mama sediakan.

Ini huruf Aa!!!!!! ... Alhamdulillah (^o^)

13 comments:

  1. salam kak..
    tumpang tanya ye..since baru jumpa blog yang bagus ni..akak homeschool anak2 sejak baby lagi? maknanya anak2 tak pergi tadika la ye?
    kalau nanti saya nak apply method2 yang akak guna utk anak2 saya akan dtg boleh x?

    ReplyDelete
  2. salam fawwaznuha,
    sbnrnya akak start homeschool ni masa anak kedua umur 4 thn (sbb baru ada kesedaran masa tu). InsyaAllah akan terus HS sepenuhnya sampai umur 6 thn. Dan anak ke3 ni akak dah start sekali dgn abg dia. Masa tu umur dia 1 thn. Boleh je kalau nak guna cara akak ni sbb mmg niat asal bukak blog ni pun utk berkongsi dgn ibu2 yg lain yg berminat :).

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah... berjumpa juga dengan blog yang sangat2 berguna ini. terima kasih kerana sudi berkongsi segala ilmu..

    ReplyDelete
  4. salam nora,
    Saya cukup gembira dan ikhlas berkongsi semua ni dgn ibu2 yg lain.

    ReplyDelete
  5. saya baru sahaja melihat blog ini... tapi rasanya dh jatuh cinta pulak....

    ReplyDelete
  6. oh..ye ke? nanti singgah lah lagi ya :)

    ReplyDelete
  7. Nor Hafizah SamsudinFebruary 3, 2012 at 12:06 PM

    Assalamualaikum Kak Mahani... Baru dapat tinggalkan pesanan di sini, tadi baru kita chat di FB. Saya akan jadikan blog ini sebagai rujukan pendidikan awal untuk anak-anak saya. Seronok lihat blog kak Mahani buat homeschool untuk anak-anak.

    ReplyDelete
  8. Terima kasih nor. Harap lps2 ni kita dpt terus berhubung dan berkongsi cerita dan pengalaman :)

    ReplyDelete
  9. bagus la blog ni.Jatuh hati suda..
    TQ for info

    ReplyDelete
  10. syukur sgt dpt info dlm blog nie..sesuatu yg berguna

    ReplyDelete
  11. Blog ni sangat bagus.. ♡♥

    ReplyDelete
  12. jatuh hati juga dgn blog ni...tq kak..

    ReplyDelete
  13. sgt2 bagus..best..bnyk info..thnks coz sy dpt bnyk ilmu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails