January 7, 2014

Aktiviti Homeschool: Anggota Badan Saya.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah masih dipjgkan umur hari ni. Bila bangun pagi dan melihat anak2 dan suami masih lg di sisi membuatkan hati rasa amat bersyukur atas kurniaan dan anugerah Allah yg amat bernilai ini. Semoga terus dipermudahkanNya utk semua urusan mama dlm menunaikan tanggungjawab mama hari ini dan hari2 seterusnya.

Along dan angah dah pun selamat papa hantarkan ke sekolah. Papa pun dah pegi keje. Adik dan kakak masih lg enak tidur. Kesempatan yg ada ni mama nak update dulu aktiviti pembelajaran kakak semalam.

Utk sesi homeschool tahun ni, mama akan gunakan buku 'Manual Pengajaran Prasekolah' terbitan PTS ni sbg panduan utk mama. Tak perlu susah2 duk pikir lg lps ni. Semuanya lengkap dlm buku ni dgn topik2 pengajaran utk setiap minggu. Dan insyaAllah mama akan tambah juga dgn bahan2 dan aktiviti2 lain utk jdkan aktiviti homeschool anak2 ni lebih menarik.

Buku panduan mengajar yg akan mama gunakan tahun ni.

Minggu ni kakak belajar dgn tema "Anggota Saya". Tahun2 sblm ni mama dah penah ajar anak2 topik ni (bulih rujuk sini).

Ni buku utk bacaan kakak sesuai dgn tema minggu ni.

Sebelah pagi kakak belajar membaca, menulis dan mengira sprt biasa dgn menggunakan buku kerja. Dan utk tema minggu ni mama dah sediakan siap2 bahan utk kakak buatkan lapbook "The Human Body". Alhamdulillah ptg semalam kakak dpt siapkan lapbook ni. Bahan2 utk lapbook ni mama download kat sini.

Sedang mewarna cover lapbook tu.

Lepas siap colour dan tulis...kena gunting pulak. Macam2 skill dapat kakak belajar masa buat lapbook ni. Masa ni aktiviti berjalan lancar tanpa sbrg gangguan dari si kecil sbb adik tengah tido masa ni...tu duk tgh tido dlm buai kat blkg tu..hihi

Tapi belum sempat siap adik dah bangun dah...so kenalah bagi dia pun buat jgk. Dlm gambar atas tu adik duk tengah conteng2 gambar yg mama print utk lapbook ni. Bahan2 lain mama kena kemas dulu...kalu tak nanti habis dia nak buat jgk...hihi

Lepas nmpk adik leka dgn kertas dia tu...bulihlah kakak start balik siapkan lapbook tu. 

Letakkan gam...

Dan tampal...

Taraaa....dah pun siap Lapbook "The Human Body".

Ni bhgn dalam lapbook. Ada mini book "All About Me" kat sebelah kiri. Bhgn tengah tu gambar body dan kakak lekatkan label utk anggota badan tu. Sebelah kanan tu plk ada 2 poket. Poket utk letak Human body puzzle dan poket utk Human body flashcards.

Ni lagu yg kakak dan adik nyanyi utk belajar anggota badan ni. 

InsyaAllah hari ni kakak dan adik akan sambung aktiviti homeschool dgn aktiviti yg lain plk (^_-)




3 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails