June 24, 2010

Fun learning with playdough.

Semalam kami beraktiviti dan belajar menggunakan homemade playdough. Macam biasa mama buat playdough ni menggunakan resepi ni.

Fun with colourful homemade playdough.

Seperti biasa, mama akan libatkan anak2 semasa proses membuat playdough ni.
Antara aktiviti yg sempat anak2 buat dan pelajari ialah:
  • Colour recognition - Kali ni mama buat playdough dlm pelbagai warna iaitu merah, hijau, kuning, oren, biru dan purple. Jadi sambil main2 tu, mama kenalkan warna2 tersebut kpd adik.
  • Number recogniton.
Number card.
Mama laminate dulu kad ni utk digunakan dgn playdough.

Number recognition.

Anak2 akan roll playdough ni panjang2 dan letakkan atas number card tersebut utk membentuk nombor.
  • Counting.
Counting with playdough.

Bentukkan dulu playdough ni bulat2 kecil dan letakkan atas number card tersebut mengikut bilangan nombor. Adik belajar mengira dgn membilang bebola playdough di atas setiap kad.
  • Fine motor skill - Playdough juga boleh dijadikan tool utk meningkatkan fine motor skill anak2. Ketika bermain, otot2 jari dan tangan digunakan utk create playdough tersebut dlm pelbagai bentuk.
Bermain bersama2.
  • Develop social skill - Bila bermain bersama2 dlm satu kumpulan, kita dapat mengajar dan melatih anak2 utk berkongsi dan saling bekerjasama antara satu sama lain.

5 comments:

  1. Mahani, another great idea for learning numbers...Abil kurang berminat pada nombor.teknik yang baik untuk tarik minatnya.InsyAllah saya akan cuba..keep up the good work! :-)

    ReplyDelete
  2. Syahida - selamat mencuba.
    Aishah - Kenalah merajin2 diri. Lepas main, kena kemas dan mop lantai pulak...aduiiii...penatnya....

    ReplyDelete
  3. hmmm teknik y sama kami gunakan di sekolah...tp biasalah, anak2 d pelbagai ragam n kebolehan...kdg2 lain y kita suruh, lain y dibuat... :)

    ReplyDelete
  4. Betul tu CS. Tapi biasa lah kan, budak2. Anak2 saya pun mcm tu jugak. Kenalah byk2 bersabar.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails