June 21, 2010

Pouring Activity.

Utk mengelakkan adik mengganggu tumpuan mama utk mengajar angah, mama tlh bagi adik satu aktiviti yg mama rasa cukup menarik bagi adik. Ia adalah satu aktiviti asas utk kanak2 iaitu pouring activity.
Pouring activity ni dpt membantu meningkatkan keupayaan pergelangan tangan anak2. Kita boleh pelbagaikan activity ni samada dry pouring menggunakan bean, rice dan flour. Ataupun wet pouring menggunakan air.

Tools for pouring activity.

Kali ni mama bagi adik buat dulu dry pouring activity menggunakan green bean. Mama siapkan alat2 seperti green bean, 2 mangkuk dan sudu kat dlm tray ni.
Aktiviti ni mmg bagus utk membantu meningkatkan skill adik. Ia melatih tangan adik utk menuang green bean tersebut ke dalam mangkuk dgn menggunakan sudu tanpa menumpahkannya.

Menuang green bean ke dalam mangkuk.

Utk lebih mencabar, mama minta adik tuang ke dlm bekas yg lebih kecil.

4 comments:

  1. saya pun pernah buat dengan anak2, tuang air ke dalam muncung botol, sandplay pun ok juga kan?masukkan pasir dalam bekas2.anak2 memang seronok aktiviti macam ni....good for their motor skills. thumbs up to u mahani!

    ReplyDelete
  2. bagusnya...saya nak cvuba buat utk sofie la. bagi kuat pergelangan tangan dia. tq 4 sharing, kak...

    ReplyDelete
  3. sy cba bersama Abdullah -anak ke2- (setahun setengah), dia seronok melakukannya, tetapi menggunakan tangan kiri. Bila kita cuba alih sudu ke tangan kanan, dia akan alih semula ke tangan kiri dan marah jika sudu diambil (dan dia seorang yg cepat marah n menangis)...mcmana nak latih ank menggunakan tgk kanan..rasanya dlm keluarga km xde yg kidal

    ReplyDelete
  4. Mmg anak2 seronok sgt bila belajar sambil bermain. Saya sendiri pun sbnrnya sedang belajar (mendidik dan memahami anak2) sambil mengajar ;) . Harap dpt berkongsi ilmu dan pengalaman dgn rakan2 semua.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails