January 2, 2013

Aktiviti Homeschool hari pertama tahun 2013.


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, along & angah bersemangat sungguh di hari pertama persekolahan semalam. Balik je dari sekolah...terus masing2 duk bercerita pasal guru kelas baru...kawan baru...& azam baru mereka. Along dgn penuh semangat bgtau mama nak dapat 5A dlm UPSR tahun ni. Alhamdulillah...semangat macam ni lah yg mama nak tengok (^_^)

Ini pula kakak & adik yg bersemangat memulakan aktiviti homeschool di hari pertama tahun 2013.

Homeschool Kakak

Mulakan dgn membaca buku "Bacalah Anakku". Tahun lepas kakak byk duk main2...tapi tahun ni kena lebih serius. InsyaAllah target mama paling lambat tengah tahun ni kakak dah boleh membaca BM dengan lancar.

Bulan ni kakak akan belajar mengguna buku 'My Pre-K Daily Learning Notebook' ni. Mama download bahan ni kat sini dan print. 

Belajar mengenal nombor & mengira. Skrg ni kakak sedang melekatkan dot stiker pada nombor.

Menulis dan mewarna.

Homeschool Adik (1 tahun 5 bulan)

Pom pom Spooning activity.

Memindahkan pom pom menggunakan sudu. Bulih jugak melakukan aktiviti begini dgn menggunakan guli, kacang. Tapi kena bagi perhatian pada anak takut2 dia telan. Aktiviti macam ni mmg bagus utk melatih kemahiran motor halus anak (fine motor skill) utk improve concentration, hand-eye coordination & balance. Suka sgt adik dgn aktiviti ni (^_~)

Melekatkan dot stiker pada kertas. 

Menconteng...


9 comments:

  1. Alhamdulillah..smg si abang berjaya mendapat 5A dlm UPSR..:)

    ReplyDelete
  2. wah sukanya tengok..moga2 saya dapat buat macam k.ani juga suatu hari nanti...

    ReplyDelete
  3. wahhh si kecik pun dah pandai pegang pensel,camner kak ni ajar? elok mulakan dgn pensel pjg atau pendek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisyah tu mmg suka sgt menulis ni...mungkin sbb dia biasa duk tgk abg2 & kakak duk menulis...lama2 dgn sendirinya dia pandai pegang..

      Delete
  4. spooning xtvt tu boleh pakai kokocrunch @ honeystar.lps buat xtvt boleh mkn.mesti anak suka :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa...good idea mamaAliya...lps ni bolih cuba nih ;)

      Delete
  5. assalamualaikum..sume aktiviti sgt menarikleh tk share tips untuk mewujudkan suasana homeschool cmni.ank sy skang 2thn lebih..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails