January 9, 2013

Toddler activity: Fine motor Skill with Pom Pom (^_~)

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Adik Aisyah 1 tahun 5 bulan:

Sebelum tido malam ni mama nak kongsikan aktiviti adik aisyah hari ni. Masa kakak tengah buat latihan menulis pagi tadi...mama bagi adik main2 dgn pom pom ni supaya dia tak ganggu kakak. Memang menjadi umpan ni sbb adik cukup2 suka main2 dgn pom pom tu. Kalau sebelum ni mama selalu bagi adik trasfer pom pom tu dari satu bekas ke satu bekas saja. Tapi hari ni mama bagi adik transfer dlm muffin tray yg ada 6 lubang pulak. 

Utk improve fine motor skill adik dgn memindahkan pom pom tu ke dalam muffin tray...bekas/lubang yg lebih kecil berbanding bekas yg biasa adik buat. 


video
Sempat rakam video adik dgn aktiviti hari ni. Layannnn....

Selain utk latih kemahiran motor halus anak...dgn aktiviti ni jugak mama dpt ajar adik mengira. Kira berulang2 setiap kali dia transfer pom pom tu. InsyaAllah, lepas ni mama nak ajar adik mengenal warna pulak dgn aktiviti ni (^_~)

2 comments:

  1. I think, kalau my son, dah suap terus masuk mulut kot? :) - Aiza

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails