August 25, 2010

Counting Chopsticks.

Hari ni mama nak kongsikan aktiviti adik utk belajar mengira dan mengenal nombor. Utk aktiviti ni mama hanya buat utk nombor 1~5. Mama mula kenalkan aktiviti ni minggu lepas dan biasanya adik buat masa mama sibuk memasak kat dapur.

Materials:
  • disposable bamboo chopstick.
  • number cards 1~5.
  • glasses.
Procedures:
  • Lekatkan dulu kad nombor pada gelas.
  • Minta adik masukkan chopstick ke dalam gelas mengikut bilangan nombor pada gelas tersebut.
Adik sedang mengira dan memasukkan chopstick ke dlm gelas.

Dah siap...horey ^o^

Sampai hari ni, semua materials ni masih ada kat dapur ni. Jadi kalau adik dtg kacau mama time mama nak masak, mama akan bagi aktiviti ni utk dia. Sambil dia main2 tu, bolehlah juga mama melatih adik mengira dan mengenal nombor (^-^) dan mama pun boleh buat kerja mama ;)

2 comments:

  1. MasyaALlah cute lah gmbr balqis ni.

    Aktiviti mengira mmg menyeronokkan, sy cuba mngajar adik Abdullah mengira, nmpknya dia lebih suka mengira butang2 remote control dan HP dari mengira brg....

    ReplyDelete
  2. bagus jugak tu sbb dgn remote control dan handphone ni pun anak2 boleh mengenal nombor (^_^)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails