August 23, 2010

Farm Theme : Flashcards & File Folder Game.

Alhamdulillah, aktiviti homeschool kami masih diteruskan dgn tema 'Farm'.
Selain bahasa melayu dan english, mama juga turut kenalkan nama2 binatang ternakan pada anak2 dalam bahasa arab dan Jepun. Mama ajar dgn menggunakan flashcard yg mama sediakan ni.

Japanese & Arabic farm animals flash card.



Dan ini pula adalah bahan yg mama sediakan utk membuat 'Farm Animal File folder Game'.

Kami dah pun siapkan file folder tu semalam dan hari ni mama nak kongsikan aktiviti kami semasa menyiapkan file folder game ni.

Sedang mewarna gambar 'Farm'.

Angah sedang menggunting dan menampal gambar ke dlm file folder.

Inilah hasilnya 'Farm Animal File folder Game'.
1) Bhgn dlm file folder.
2) Bhgn depan - mama letakkan gambar yg angah warnakan tadi.
3) Kad nama binatang - mama sediakan dlm 4 bahasa iaitu bahasa Melayu, english, Japanese dan Arabic utk dipadankan dgn gambar2 binatang di dlm file folder.

Along sedang cuba padankan nama2 binatang dlm bahasa Arab.

Angah padankan nama2 binatang dlm bahasa Inggeris.

Ini pula aktiviti adik semalam.
Sbb tak nak bagi adik ganggu kerja angah, mama bagi adik gunting dan tampalkan gambar 'farm' yg tlh adik warnakan pd manila kad.

4 comments:

  1. akak, kalau nak amik benda tu mmg kena dload dulu yer....? fiza pun nak amik, buat utk sofie n hijaz ni...

    ReplyDelete
  2. ya fiza. kak nie dah upload file tu kat dlm 4shared. jadi kali ada yg berminat bolehlah download kat situ.

    ReplyDelete
  3. salam kak...sya nk download bhn akk 2 tp xlh r...npe ea??

    ReplyDelete
  4. salam Ain,
    Sorry...sbnrnya akaun 4share kak nie tu dah lama x aktif. tu yg x leh nak download file tu. InsyaAllah...kalau sempat kak nie akan upload balik fail bahan2 ni semula.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails