September 20, 2010

Fine Motor Skill Activity.

Aktiviti homeschool untuk adik hari ini lebih kepada aktiviti untuk mengembangkan kemahiran motor halus (fine motor skill). Sebenarnya terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan oleh anak-anak untuk tujuan ini.

Dan ini antara aktiviti angah dan adik pada hari ini:
  • Mewarna
Khusyuk sangat mewarna pelangi sampai hilang rupa pelangi tu..he..he..
  • Trace the line from left to right
Persediaan untuk belajar menulis selepas ini.
  • Transfer activity
Menggunakan mangkuk, pudding tray, penyepit, sudu & cotton ball.

Aktiviti yang dapat menguatkan otot tangan ketika menggunakan penyepit & juga bagus untuk ko-ordinasi mata dan tangan ketika memindahkan cotton ball dari mangkuk ke pudding tray - angah pun sedang beraktiviti kat belakang tu ...diorang gilir-gilir guna sudu & penyepit, sampai ada jugaklah adegan rebut2 nih. Biasala...budak2 he..he..

Sedang memindahkan cotton ball menggunakan sudu.
  • Lacing activity
Bermula minggu ini, mama akan cuba ajar adik mengenal abjad dengan memfokuskan pada setiap abjad dengan aktiviti-aktiviti yang menarik. Untuk hari ini, mama kenalkan huruf A (small & capital letter) kepada adik dengan aktiviti 'lacing'. Mama turut libatkan angah walaupun sebelum ini pun angah pernah buat aktiviti macam ni (boleh rujuk di sini).

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails