September 22, 2010

Letter of the Week - Aa is for Ant.

Semalam dan hari ini, adik belajar mengenal huruf A dengan beberapa aktiviti. Angah juga ikut sama-sama beraktiviti dengan adik selepas siap belajar.

Berikut antara aktiviti adik & angah:
  • Mewarna huruf A (small & capital)
Adik sedang mewarna.

Angah pun ikut sama walaupun sebenarnya aktiviti mewarna ni bukannya favourite dia ^0^
  • Alphabet Book - A is for Ant.

Sekarang ni mama dah rancang untuk satukan semua aktiviti yang akan adik buat untuk mengenal huruf ni dalam satu buku/fail yang akan mama namakan "Mama HS's Book of ABC's".

Angah gunting huruf A yang adik colour tadi dan adik pula tampalkan huruf tadi pada construction paper. Kemudian dengan menggunakan thumb print, angah bentukkan semut pada kertas tadi.

Mama letakkan huruf A tadi pada peti sejuk (antara tempat yang selalu adik tuju). Harap-harapnya bila selalu duk tengok huruf tu, adik akan cepat ingat.
  • Craft Activity - Easy Egg Carton Ant.

Bahan-bahan yang digunakan:
  • egg carton
  • pipe cleaner
  • water colour
Cara-caranya:
  • Potong egg carton 3 bahagian untuk badan dan 1 bhgn untuk kepala.
  • Warnakan dengan water colour.
  • Keringkan.
  • Letakkan pipe cleaner pada bahagian kepala sbg sesungut dan pada bahagian badan sbg kaki. Dan letakkan juga mata pada kepala tadi.
  • Kemudian letakkan bahagian kepala pada hujung badan semut tadi.
Ant Craft.

Sama-sama mewarna egg cartoon.

5 comments:

  1. Rajin!...bagusnya mama n anak2...Alhamdulillah...

    Adik nampak tembam skit skrg...bagus! sihat...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Aishah. mmg adik agak berisi sikit skrg ni. mmg tak larat kalau time dia buat perangai dan mintak dukungkan.

    ReplyDelete
  3. ainabil rozdy (ina)January 7, 2012 at 3:39 PM

    askm... kak mahani, sy br nk mule hs utk ank2. utk ank sulong 42 bln dan baby 6 bl. thanks for sharing. DA lame saya kuar masuk rumah akak ni, cume xpernah tinggalkan jejak. ade byk plan sy nk buat tp x plan betul2... berangan jek lebih. hehehhh... blog akak motivasi utk saye. thanks kak. moge Allah merahmati akak dan keluarga. :)

    ReplyDelete
  4. salam ina,
    salam kenal. terima kasih sudi bertandang kat rumah kak nie yg x seberapa ni ;)
    insyaAllah, ina pun mampu buat...mungkin lebih baik dari kak nie. nanti boleh sama2 kita kongsi cerita homeschool kita ya :)

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas doa akak. kl yg macam gini akak ckp tak seberape, mesti bile akak da renovate lg nnt lg marbeles. :)... insyaAllah, cube buat sikit2 dl guna guide yg akak buat. silap bgtau, ank bujang sy 2 thn lebih... 30bulan sudah. konpius nape sy kira boleh jd 3thn lebih... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails