April 8, 2014

Aktiviti Kraf: "Paper Plate Bunny Craft"

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Kali ni malam2 hari jugak baru mama dapat bukak blog dan update story mory anak2 ni...hihi. Ingatnya nak sambung update dgn bbrp citer kami yang dah lama basi tu. Tapi rasanya elok mama post entry malam dgn aktiviti baru anak2. Cerita2 basi tu insyaAllah kalu ada kelapangan mama akan post jugak dlm blog ni...mama akan usaha jgk masukkan cerita2 tu dlm blog ni sbb semua tu utk tatapan kami sekeluarga di masa akan datang.

Malam ni mama nak cerita aktiviti kraf anak2 petang semalam. Hari ni pun ada buat jugak kraf...tapi x sempat nak ambik gambar elok2. Jadi mama tunjuk kraf anak2 yg semalam saje. Sebelum decide nak buat kraf apa tu mama tanya dulu kakak dia nak buat kraf guna apa...senang utk mama cari idea buat kraf apa.

Ni bahan2 yg digunakan utk buat kraf semalam. Kakak bgtau dia nak guna paper plate kali ni nak buat kraf. Kebetulan dah ada cotton ball kat rumah ni jadi mama dpt idea utk buat "Paper plate Bunny Craft".

Semalam angah balik awal dari sekolah...jadi sempatlah dia join sekali aktiviti kraf ni.

Masing2 sedang khusyuk lekatkan cotton ball kat paper plate tu.

Utk buat kraf ni, mama tebuk dulu paper plate tu utk jdkan mata dan hidung. pastu lukiskan telinga kat construction paper dan mama bg anak2 colour telinga tu dgn warna pink dan seterusnya gunting bentuk telinga arnab tu. Lepas tu lekatkan telinga tu pada paper plate. Seterusnya lekatkan cotton ball di sekeliling paper plate tersebut. Akhir sekali lukiskan bulu mata dan mulut arnab tu dan lekatkan pipe cleaner utk misai arnab.

Dan inilah hasilnya "Paper Plate Bunny Craft"...cantik tak? hihi

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails