April 13, 2014

Aktiviti Simple Utk Kenal Huruf.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Ni antara gambar2 adik yg tersimpan dlm album...tak 'terpost' dlm blog ni. Actually ada byk lg aktiviti2 yg mama x update kat sini. Pagi ni mama post aktiviti adik ni dulu.

Ni gambar awal tahun lg ni..pada 23 Januari 2014. Umur adik dlm 2 thn setgh. Masa ni x silapnya kakak tengah duk buat latihan yg mama bagi. Pastu sbb x nak bg adik kacau...mama bg adik main2 dgn foam letter puzzle ni sambil2 dia belajar mengenal huruf.
Mama buka dulu semua letter puzzle tu. Pastu suruh adik match balik letter tu...letak huruf tu kat tempat yg betul.

Masa dia ambik satu huruf tu...mama sebut lah apa nama huruf tu utk bg adik kenal (dah ada beberapa huruf yg adik dah kenal & ingat). Pastu sambil dia duk cari2 mana tempat utk match kan huruf tu..cuba lah ulang2 sebut dan tanya dia apa huruf yg dia pegang tu. Bila kita sentiasa ulang2...insyaAllah anak akan mudah ingat.

Khusyuk je...bila dah ada aktiviti dia ni kakak pun bulih belajar dgn aman...hihi

Bila dia dpt match satu2 huruf tu, mama puji dan tepuk tangan sama2 dia...mmg happy sgtlah adik masa tu. Seronok sgt :)

2 comments:

  1. salam singgah..

    suka tengok puan mengajar anak2 puan sendiri kat rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Iera,
      Terima kasih sudi berkunjung ke blog ni :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails